Rågsiktsbaguetter

Rågsiktsbaguetter

Hembakt bröd – vad passar väl bättre till en mumsig soppa en regnig söndag?

Värm 3 dl mjölk till fingervärme, alltså 37 grader.

Smula ner 25 g jäst i en bunke och häll mjölken över. Rör tills jästen har lösts upp, tillsätt 1 tsk salt1 msk honung och 2 msk flytande smör.

Blanda ner 7-8 dl rågsikt, knåda för hand eller i maskin tills du får en smidig, elastisk deg.

Låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda den och dela i 3-4 bitar. Forma degbitarna till avlånga baguetter. Lägg baguetterna på en smord baguetteplåt eller på en vanlig plåt med bakplåtspapper. Vrid gärna baguetterna flera varv på plåten.

Låt baguetterna jäsa övertäckta i 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader. Pensla baguetterna med lite mjölk och strö över ex. sesam- eller vallmofrön. Sätt in baguetterna i mitten av ugnen och sänk genast temperaturen till 175 grader.

När baguetterna har fått en fin gyllene färg runt om är de färdiga.

Låt bröden svalna på brödgaller, övertäckta med en bakduk.