Kantarellsoppa

Kantarellsoppa

Jag älskar kantareller – sedan typ 2 år… Innan dess hatade jag de där gula svamparna. Men nu är de verkligen skogens guld!

1 liter färska kantareller eller motsvarande mängd från frysen (om du har några kvar från höstens skörd).

Ansa och skär svampen i mindre bitar. Fräs drygt hälften i en klick smör. Under tiden hackar du 1 gul lök. Låt löken fräsa med i stekpannan de sista minuterna.

Lägg kantareller och lök i en gryta. Ställ stekpannan åt sidan, du ska använda den igen senare.

Tillsätt 5 dl mjölk och 3 dl mellan- eller vispgrädde i grytan. Tillsätt 1 msk kycklingfond eller en hönsbuljong/grönsaksbuljongtärning. Även en skvätt sherry eller konjak är gott att ha i. Krydda med salt och nymalen svartpeppar. Ibland brukar jag även ha lite torkad timjan i. Låt soppan koka ihop.

Mixa sedan soppan slät och håll därefter soppan varm till servering. Smaka av med ev. mer kryddor. Späd med lite vatten om du vill ha den tunnare.

Fräs de resterande kantarellerna i en klick smör.

Häll upp soppan i varma skålar, toppa med de smörstekta kantarellerna.