Leilas originalrecept – men jag tillsatte lite kakao för att få chokladsmak på sockerkakan. Smidig att baka i springform och lätt att ta med om fikat sker på annan plats än hemma 😉
Sätt ugnen på 175 grader, se till så att ugnsgallret är i mitten av ugnen. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
Vispa 3 ägg, 2 1/2 dl strösocker och 1 tsk vaniljsocker poröst.
Smält 50 g smör och rör ner 1 dl mjölk.
Sikta ner 3 dl vetemjöl, 3-4 msk kakao och 2 tsk bakpulver i äggsmeten. Tillsätt smör/mjölk-blandningen samt 1 nypa salt.
Rör snabbt samman till en fin smet.
Häll smeten i formen och grädda (gärna med varmluft) i 25 minuter.
Medan kakan är i ugnen gör du kokostoscan: Blanda 25 g smör, 1/2 dl ljus sirap, 3/4 dl matlagningsgrädde, 1 dl strösocker och 2 dl kokos i en kastrull. Låt koka samman i ca 5 minuter.
Ta ut kakan ur ugnen efter 25 minuter och bred kokostoscan över kakan. Grädda kakan ytterligare 12-15 minuter.
Låt kakan svalna innan du lossar den från formen.