Rökta räkor och rökt lax

Rökta räkor och rökt lax

Vi har en rök kopplad till vår grill – fantastiskt trevligt! Men det går även att röka på en vanlig klotgrill, det går dock lite fortare eftersom det blir betydligt varmare att ha råvarorna så nära glödbädden.

Rökta räkor

Tänd upp grillen/röken genom indirekt grillteknik, dvs. lägg kol endast på ena halvan. Lägg blötlagda rökspån över den glödheta kolen. Lägg frysta räkor i ett lager på ett aluminiumgrilltråg. Ställ tråget på den sidan som saknar kol under sig. Lägg på locket och rök räkorna ca 10-15 minuter, tills de är ljumna. Om du liksom vi har en kombinerad rök/grill så läggs kol och rökspån i rökdelen och räkorna ställs i grilldelen. Räkna då med 15-20 minuters tillagningstid, beroende på temperatur.

Varmrökt lax

Putsa 600-800 g laxfilé, låt skinnet vara kvar. Gnid in laxfilén med ex. färska örterrivet citronskalsalt och peppar. Varmrök laxen i ca 1 timme om du har kombinerad rök och grill. Tänd upp kolen i rökinsatsen, lägg på valfritt rökspån över glöden och lägg laxen i grilldelen (gärna på ett aluminiumgrilltråg). Tillaga laxen ca 50-60 minuter, fyll på med mer kol och rökspån om det behövs. Om du kör laxen i en klotgrill på indirekt värme, dvs. kol och rökspån på ena sidan och laxen på den andra, så går det betydligt fortare (uppskattningsvis ca 25-30 minuter).