Blodapelsinmarmelad

Blodapelsinmarmelad

Blodapelsinerna i kylskåpet började se ledsna ut. Jag provade då att göra marmelad för första gången i mitt liv. Så enkelt och gott! Det går bra att blanda olika citrusfrukter. Antingen bara blodapelsin eller blanda olika citrusfrukter. Jättegott med vanilj i! Grundreceptet kommer från Allt om mat.

Skölj ca 1 kg citrusfrukter (en sort eller blandade) i varmt vatten. Om du liksom jag inte vill ha alltför mycket skalbitar i marmeladen så skalar du hälften eller merparten av frukten. Man kan även köra helt utan skal, men skalet tillför en hel del smak. Skär citrusfrukterna i småbitar, ju mindre desto bättre. Väg den skurna frukten (av ca 1 kg frukt brukar jag få 750-800 g skalad och skuren frukt). Lägg över frukten i en stor kastrull.

Skåra 1 vaniljstång och skrapa ur fröna och lägg frön och stång i kastrullen. Om du inte har vaniljstång hemma så ta 1 msk vaniljsocker istället, det funkade utmärkt 🙂

Tillsätt 3 dl vatten i kastrullen och låt sedan frukten koka upp och småkoka under lock i ca 30 minuter. Tillsätt därefter lika mycket syltsocker som skuren frukt och koka ca 15 minuter utan lock.

Gör marmeladtestet för att se om marmeladen är färdigkokt: Lägg lite av marmeladsmeten på en tallrik. Dra en sked genom smeten, om den inte rinner tillbaks är smeten färdigkokt. 

Ta marmeladen från värmen, skumma ev. av den. Plocka upp vaniljstången. Om du vill kan du mixa den lätt med stavmixer, om du tycker att det är för många stora bitar kvar.

Häll upp marmeladen direkt på rengjorda, heta burkar (se nedan). Sätt på locket på burkarna direkt och låt sedan svalna i rumstemperatur. Marmeladen förvaras därefter i kylen. 

Att sterilisera burkar och lock: Jag brukar sterilisera burkar/flaskor genom att ställa dem och locken på en ugnsplåt. In med plåten i kall ugn och sätt sedan ugnen på 125 grader. När ugnen når bestämd temperatur så låt plåten stå i ugnen minst 10 minuter. Klart!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *