Äpplepaj med kolasås, flingsalt och pecannötter

Äpplepaj med kolasås, flingsalt och pecannötter

Jag inspirerades av Roy Fares recept – men tiden fanns inte för att följa det till punkt och pricka. Så här kommer min snabbvariant 🙂

Sätt ugnen på 200 grader, se till så att ugnsgallret är i mitten av ugnen.

Börja med äpplena: Skala, kärna ur och klyfta 4-5 äpplen. Lägg dem i botten av en pajform (ca 22 cm i diameter). Blanda 1 msk strösocker och 1 msk kanel i en liten skål, fördela detta över äppelklyftorna och blanda runt så att kanelsockret fördelas jämnt i pajen.

Fortsätt med “kolamomentet“: Roy gör egen kolasås, jag hittade min kolasås på hyllan på ICA 🙂 Ringla över 1-1,5 dl kolasås över äppelklyftorna. Strö lite flingsalt över kolan. Krossa även 50-80 g pecannötter med händerna och fördela dem i pajformen. Om du är allergisk mot pecannötter så kan dessa givetvis uteslutas.

Dags för smuldegen: Smält 100 g smör i en kastrull, dra sedan kastrullen från värmen. Tillsätt 2 msk strösocker1,5 dl havregryn1 tsk vaniljsocker och 2 dl vetemjöl. Blanda snabbt samman till en smulig massa som du fördelar i pajformen.

Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter. Låt pajen svalna innan du serverar den med vaniljsås eller vaniljglass.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *