Äppelkrans

Äppelkrans

En saftig vetekrans fylld med äpple och kanel. Receptet kommer från favoritsidan “Lindas baksida”.

Börja med vetedegen: Smula ner 25 g jäst i en degbunke. Värm 2,5 dl standardmjölk till 37 grader. Slå mjölken över jästen och rör så att jästen löses upp. Tillsätt 0,5 dl strösocker1 nypa salt0,5 tsk malen kardemumma samt 50 g rumsvarmt smör skuret i bitar. Blanda sedan ner 5-7 dl vetemjöl,lite i taget. Knåda degen tills du får en elastisk deg, det tar ca 10 minuter med maskin. Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter.

Medan degen jäser förbereder du fyllningen: Skala och grovriv 2 äpplen. Blanda därefter samman 50 g rumsvarmt smör0,5 dl strösocker och 1-2 tsk mald kanel

Ta upp den färdigjästa degen på mjölat bakbord. Knåda lätt och kavla sedan ut till en rektangel, som är 0,5-1 cm tjock. Bred kanelsmöret över rektangeln, fördela de rivna äpplena över. Rulla ihop degen från långsidan till en rulle. 

Forma degen till en rundel och fäst ihop ändarna ordentligt. Lägg rundeln på en bakpappersklädd plåt. Klipp djupa jack i rundeln med ca 5 cm mellanrum. Tips! Knäpp upp kanten på en stor form med löstagbar kant  och lägg runt rundeln (det ska finnas gott om utrymme runt rundeln). Metallformen hjälper kransen att få en fin form under jäsning och gräddning. Lägg en bakduk över kransen och låt jäsa ytterligare 30 minuter. 

Sätt ugnen på 200 grader. Pensla den färdigjästa kransen med uppvispat ägg, strö pärlsocker och ev, flagad mandel över kransen. Grädda kransen längst ner i ugnen i 30-35 minuter. Låt sedan svalna på plåten under en bakduk. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *