Morotsfrallor

Morotsfrallor

Du kanske har sett att väldigt många av mina bakrecept kommer från Lindas bakskola? Det är helt enkelt för att det är en toppensida där jag får massa tips och inspiration. Linda bakade ut detta bröd till tekakor, men jag hade lite tidsbrist så det fick bli frallor istället. Mycket saftiga och goda – bonus blir den ljusgula, fina färgen 🙂 Receptet ger 20 frallor/tekakor. 

Smula ner 50 g jäst i en degbunke. Värm 6 dl mjölk till 37 grader. Slå mjölken över jästen och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt då 2 dl havregryn, låt sedan detta stå och svälla ca 5 minuter. 

Medan havregrynen sväller i den ljumna mjölken passar du på att skala och finriva 100 g morötter (1-2 st, beroende på storlek). 

Nu borde det ha gått fem minuter. Tillsätt då de finrivna morötterna, 75 g rumsvarmt smör, 2 tsk salt och 1 ägg. Blanda runt och tillsätt sedan 12-14 dl vetemjöl, lite i taget. Arbeta degen i maskin ca 10 minuter, tills du får en blank och smidig deg. 

Pudra lite vetemjöl över degen och lägg en bakduk över. Låt sedan jäsa ca 45 minuter.

Ta upp den färdigjästa degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela degen i 20 bitar och forma till frallor (eller kavla ut och ta ut tekakor med runt mått, om du hellre vill det). Lägg bröden på bakpappersklädda plåtar. Lägg på bakdukar och låt jäsa ytterligare 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Grädda bröden i omgångar i ca 10 minuter, tills de är gyllene. Låt bröden sedan svalna på galler under bakduk, så får de en mjuk skorpa. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *