Citronmoussetårta med mandelbotten

Citronmoussetårta med mandelbotten

En syrlig och god moussetårta med söt mandelbotten. Receptet kommer från ICA, men i min version så är det tunnare botten och mer citron i fyllningen. Så vill jag ha det 🙂 Smidig tårta som kan stå färdig i frysen flera dagar innan den ska avnjutas, då den tas fram 30 minuter innan servering och garneras med passionsfrukt. Tårtan är dessutom glutenfri.

Sätt ugnen på 175 grader. 

Börja med botten: Finriv 200 g mandelmassa och blanda samman med 1 ägg och 1 äggvita (spara äggulan till fyllningen). Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter. 

Låt kakan svalna innan du fortsätter med fyllningen. 

Fortsätt med fyllningen: Vispa 4 dl vispgrädde ganska hårt. Finriv skalet från 1 citron (det yttersta gula skalet, det vita är beskt) och pressa saften från den. Häll ner citronskal och citronsaft i grädden tillsammans med 1 dl siktat florsocker och 2 äggulor. Vispa snabbt ihop moussen med elvispen. 

Häll ut fyllningen över botten i formen och bred ut den jämnt. Plasta formen för att skydda kakan. Ställ sedan formen i frysen fram till servering, men minst 4 h. 

En halvtimme innan du ska servera kakan tar du fram den i rumstemperatur. Garnera tårtan med fruktköttet från 4 passionsfrukter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *