Poké bowl härstammar från Hawaii, med asiatiska influenser. Rätten går att variera i det oändliga och är enkel att göra vegetarisk eller vegansk.
Börja med den marinerade laxen: Tärna ca 500 g lax, vi tog lax som hade varit fryst för att vara på den säkra sidan. Tärningarna på bilden blev lite stora tyckte vi, så jag skulle rekommendera drygt 1×1 cm istället. Låt laxtärningarna marinera i en blandning av 1 msk sesamolja, 2 msk japansk soya, 1 riven vitlöksklyfta, 2 tsk sriracha (chilisås) samt 2 skurna salladslökar. Plasta och ställ skålen i kylen till servering.
Koka 3 dl rundkornigt japanskt ris, alltså sushiris. Medan riset kokar rör du samman smaksättningen till riset, nämligen 2 msk risvinäger, 1 msk strösocker och 0,5 msk salt. Låt den lilla skålen stå på arbetsbänken medan riset kokar.
Sedan är de övriga tillbehören valfria och lätta att variera, sök på nätet så hittar du mängder med förslag och idéer. Vi tog, som du ser, avokado, mango, edamamebönor (soyabönor) samt gurka.
Är riset klart? Då smaksätter du det med risvinägerblandningen.
Lägg riset i botten på fyra skålar. Fördela de tillbehör du har valt över riset i separata högar. Vi toppade även med lite rostade sesamfrön, som extra piff. Klart för servering!