Polenta fries med parmesanost

Polenta fries med parmesanost

I det senaste numret av Matmagasinet, nr 1-2/2018, fanns det ett recept på polenta fries. Detta lät ju väldigt spännande och gott! Och vet du vad, de var goda! De ser ut precis som potatisvarianten. Men visst, de smakar ju majs och parmesanost. Som tillbehör till en härlig hamburgare med lökkompott var de ett fräscht inslag. Detta kommer vi absolut göra fler gånger!

Koka polenta till fyra personer: Koka upp 1 liter vatten och 0,5 tsk salt. Häll ner 2 dl polentagryn och låt detta småkoka 7-8 minuter på mellanlåg värme. Rör eller vispa kontinuerligt, så det inte bränner i botten. 

Lägg ett bakplåtspapper i en form som är ca 25×25 cm. 

Är polentan färdigkokt, dvs. att “majsgrynen” känns mjuka? Ta då kastrullen från värmen och rör ner 1 msk smör och 50 g riven parmesanost

Häll ut polentasmeten i den bakpappersklädda formen. Det ska bli ca 1 cm tjockt, enligt mitt tycke.

Låt sedan formen stå i kylskåpet tills den har blivit helt kall och stelnat. Tips! Det går utmärkt att förbereda detta dagen innan middagen ska avnjutas. 

Sätt ugnen på 250 grader.

Lägg bakplåtspapper på en plåt. Ta upp polentakakan på skärbrädan, behåll gärna bakplåtspappret undertill. Skär polentan i stavar, ja så de liknar pommes frites. Lägg stavarna på den bakpappersklädda plåten. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *