Knäck

Klassisk knäck

Jag brukar göra knäckkola  i stor form, då de där små formarna och en stelnande smet brukar fresta mitt humör… Men “nyheten” knäcktratt är helt fantastisk! Du hittar den i välsorterade mataffärer samt köksbutiker, det finns olika märken hos återförsäljarna. Jag gör min knäck enligt det klassiska receptet: 2 + 2+ 2

Blanda ingredienserna i en tjockbottnad, stor gryta: 2 dl strösocker, 2 dl ljus sirap och 2 dl vispgrädde. Låt koka tills smeten når 125 grader (använd digital termomenter för enkelhetens skull, annars får du köra kulprovet). Det tar ca 30 minuter att koka smeten, men lite längre tid om du har en smalare gryta. Rör då och då i den kokande smeten. Om du vill ha kladdigare knäck kokar du till 122 grader, om du vill ha hård knäck kokar du till 130 grader. Men jag tycket 125 grader är perfekt för kola och knäck 🙂 

Medan knäcken kokar finhackar du 1 dl sötmandel. Om du använder knäcktratt är det viktigt att den är väldigt finhackad, det funkar med större mandelbitar om du fyller formarna på annat sätt. 

Sätt ut 75 knäckformar på en bricka eller ugnsplåt.

Är smeten klar? Då är det dags att tillsätta 25 g smör och den finhackade mandeln. Fyll knäckformarna och låt sedan knäcken stelna, den stelnar fint i rumstemperatur. Däremot brukar jag förvara den färdiga knäcken i kylen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *