Asiatisk kålsallad med grillad rotselleri

Asiatisk kålsallad med grillad rotselleri

Jag har redan nämnt förträffligheten över Mette Løvboms kokbok “Kålboken”, men jag hittar nya godingar hela tiden i den. En fräsch, vegansk kålsallad med grillad rotselleri. Inte ens maken saknade köttbiten till denna rätt! Det är en hel del ingredienser, men när allt väl är sköljt och skuret så går själva matlagningen faktiskt ganska fort. Man tager vad man haver funkar bra i denna rätt – och blomkål och svartkål blev det i vårt kök idag! Välj själv om kålen ska vara rå eller råstekt.

Tina 1 dl soyabönor/edamamebönor och 0,5 dl granatäpplekärnor

Fortsätt med att blanda vinegretten

Finhacka 0,5-1 röd chili, 1 liten rödlök samt 1 vitlöksklyfta. Strimla 1 litet knippe bladpersilja eller koriander. Blanda allt detta i en skål och häll över 2 msk äppelcidervinäger, 1 tsk finriven ingefära (Tips! Santa Marias ingefärspuré på tub är toppen!), saften från 1 lime, 0,5 dl neutral olja samt 2 tsk sesamolja. Blanda runt och krydda med salt och nymalen svartpeppar. Låt skålen stå på bänken medan du fortsätter med grönsakerna. 

Ansa och skär i småbuketter valfri kål; 1 blomkål, 2 broccoli, 1 romanesco. Dra bort stjälken från 1 blad svartkål eller grönkål. Skär i grova bitar och skölj. Låt rinna av. 

Rosta 1 dl solrosfrön i torr, het stekpanna. Passa noga, de bränns lätt! Ta stekpannan från värmen och häll över 0,5 dl tamari eller japansk soya. Ett par sekunder senare har vätskan “försvunnit”, lägg upp solrosfröna i en skål. 

Skala och skär 1/2 rotselleri i cm-tjocka skivor. Pensla med neutral olja, krydda med salt och nymalen svartpeppar

Japp, då ska allt vara klart för tillredning! I en grillpanna grillar du rotsellerin 3-4 minuter per sida. I en vanlig stekpanna fräser du snabbt på blomkål/broccoli/romanesco och tillsätter mot slutet grönkål/svartkål. Krydda med lite salt och nymalen svartpeppar. Om du vill serverar du kålen rå, det är en smaksak! 

Lägg upp kålsorterna på serveringsfat och ringla vinegretten över. Strö över solrosfrön, soyabönor och granatäpplekärnor. Toppa med den nygrillade rotsellerin. Klart för avnjutning! 🙂  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *