Grillad blomkål med dragonpesto

Grillad blomkål med dragonpesto

Nya favoritkokboken “Kålboken” av Mette Løvbom, ett hett tips!  Blomkål med en dragondoftande pesto. Fräscht och gott! Färsk dragon var slut i butiken, så jag fick ta färsk bladpersilja och lite torkad dragon istället. Funkade det oxå!

Börja med att rosta 4 vitlöksklyftor med skalet kvar i lite olivolja på medelvärme i stekpanna. Eller i 10 minuter i 200 grader varm ugn, om du råkar ha ugnen igång… Låt svalna innan du skalar vitlöken.

Rosta 0,5 dl pumpafrön i het, torr stekpanna. Lite flingsalt får göra fröna sällskap. Passa noga, fröna bränns lätt. Det går bra att rosta fröna dagen innan, de förvaras i tättslutande burk i rumstemperatur.

Mixa 1 dl färsk dragon, den rostade vitlöken0,5 dl olivolja och 2-3 msk vitvinsvinäger. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Peston går utmärkt att förbereda dagen innan!

Ansa, skär och skölj blomkålsbuketter. Beräkna 1 blomkålshuvud till fyra portioner. Grilla dem i het grillpanna, lägg över i en skål med lock för att hålla värmen. Du behöver inte ha någon olja på blomkålen. Krydda med salt och nymalen svartpeppar.

Lägg upp blomkål på ett serveringsfat. Som du kanske ser tog jag även lite färskpotatis, kokt och halverad. Man tager vad man haver, liksom 😉

Toppa med dragonpeston, pumpafrön, strimlad salladslök och hyvlad parmesanost. Sååå fräscht och gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *