Beamos

Beamos

“The Barn” är en riktigt bra restaurang i Göteborg. Förutom att de brassar grymma hamburgare har de gett ut en egen kokbok om deras resa att starta och driva restaurangen. Så många lockande recept, där detta beamos var först ut att testas. Gott? Mmm, otroligt gott! 🙂 Färska kryddor blir så klart tjusigast, men det funkar även med fryst persilja och torkad dragon. 

Börja med bea-reduktionen:
Hacka 1 schalottenlök och 2 vitlöksklyftor. Plocka bladen från 6 stjälkar färsk dragon (jag fick fuska med persilja istället, men tog även inlagd dragon…). Lägg kvistarna i en liten gryta tillsammans med lök och vitlök. Spara bladen till senare. Häll över 1 dl vitt vin och 1 dl vitvinsvinäger. Låt detta koka upp och sedan småkoka tills 3 msk vätska återstår. Sila av reduktionen, ner i en ny skål.

Fortsätt med potatisen:
Skala och koka 1 kg mjölig potatis i saltat vatten. Det går fortare att koka om du skär potatisen i mindre bitar, så klart. Häll av och låt ånga av någon minut.

Äntligen dags att föra samman potatis och bea-smakerna = beamos:
Mosa potatisen tillsammans med 100 g smör och ca 2 dl standardmjölk eller valfri grädde (grädde i originalreceptet, men vi tog mjölk istället). Smaksätt moset med hackade blad från färsk persilja och färsk dragon (de blad du sparade innan), 3 msk reduktion, 1 msk worchestershiresauce och ev. lite tabasco. Smaka av med salt och nymalensvartpeppar. Om du inte hittar färsk dragon i butiken funkar det OK med torkad dragon och färsk persilja istället.

Avnjut beamoset med en god köttbit!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *