Lussekatter

Snurrad lussekatt

Jag använder alltid Roy Fares recept på vete- och saffransdegar med fördeg. År 2019 blev det en vild succé när Emma Brink (also known as “Brinken bakar”) snurrade sina lussekatter så här! Jag fyllde mina lussekatter med en enkel vaniljfyllning, men det går utmärkt att hoppa över fyllningen om du vill ha mer originella.

Det allra första du gör är att ta fram 300 g smör så att det blir rumstempererat

Dags att börja med saffrandegen: Värm 5 dl mjölk (gärna standardmjölk á 3 % fetthalt) tillsammans med 2 kuvert saffran ( => 1 gram) till ca 30 grader (alltså inte fingervarm). Smula under tiden 30 gram jäst (den röda, för söta degar) i bunken till din köksassistent. Häll den värmda saffransmjölken över jästen och rör runt tills jästen har löst sig. Tillsätt då 2 dl strösocker och 8 dl vetemjöl. Låt degen arbetas till en lös deg i ca 5 minuter i maskinen  (låg hastighet). Lägg en bakduk över bunken och låt degen vila under bakduk i 20 minuter.

Medan degen “vilar” passar vi på att röra ihop vaniljfyllningen:  Rör samman 150 g rumstempererat smör,  2 msk ljus sirap samt 2 tsk vaniljsocker. Låt fyllningen stå framme på arbetsbänken.

Har det gått 20 minuter nu? Då är det dags att göra färdigt saffransdegen. Häll ner 5,5 dl vetemjöl1 tsk salt samt 150 g rumsvarmt smör skuret i bitar. Köksassistenten får sedan arbeta degen 5-8 minuter, tills degen är blank och smidig, och släpper från degbunkens kanter.

Ta upp saffransdegen på lättmjölat bakbord, knåda den och kavla sedan ut den till en stor rektangel. Fördela hälften av vaniljfyllningen på den vänstra sidan av rektangeln. Gör inte mitt misstag att breda ut fyllning över hela, ty du ska nämligen efter första snurrmomentet vända på degen och då blir fyllningen utåt istället för inåt… Så håll dig på vänsterkanten nu!

Skär ca 2 cm breda remsor med kniv eller pizza slicer. Rulla ihop halvvägs från vänster, dvs. där du har din vaniljfyllning. Vänd sedan på respektive halvrullad remsa. Bred ut vaniljfyllning och rulla ihop från andra hållet så du får en klassisk lussekattsform.

Låt du de små kissarna jäsa under bakduk, gärna 1,5-2 h om tid finnes. Annars får jäktiga du nöja dig med 1 h… 🙂

Sätt ugnen på 225 grader (ej varmluft).

Pensla lussekatterna med uppvispat ägg. Jag gjorde hälften med russin och hälften med pärlsocker på – lika fina båda två, enligt mitt tycke.

Grädda lussekatterna i mitten av ugnen i 8-10 minuter, tills de är lätt gyllene. Låt svalna under bakdukar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *