Formfranska

Formfranska med vallmo

”Lindas bakskola” – ett självklart konto att följa på sociala medier. Enkla recept med ingredienser man oftast har hemma. Ett klassiskt rostbröd, som även funkade till räkmackan. Jag tycker dock att mängden jäst behöver ökas upp för att få högre bröd, så i mitt recept nedan är det 50 g jäst istället för 25 g som i Lindas recept.

Smula 50 g jäst i degbunken.

Värm 5 dl vatten till fingervarmt, dvs. 37 grader. Häll vattnet över jästen och rör tills jästen har lösts upp. Tillsätt då 2 msk strösocker, 2 msk rapsolja samt 2 tsk salt.

Blanda ner ca 11 dl vetemjöl, knåda degen på låg hastighet i ca 10 minuter – eller det dubbla för hand.

Låt sedan degen jäsa under plastfolie i rumstemperatur i 45-60 minuter.

När jästiden närmar sig sitt slut tar du fram två avlånga brödformar och smörjer med lite smör.

Ta upp den färdigjästa degen på mjölad arbetsbänk. Dela, knåda och forma till två avlånga bröd som läggs i formarna.

Pensla bröden med 1 uppvispat ägg och strö över rikligt med vallmofrön. Skär några snitt i varje bröd.

Lägg bakduk över och låt nu bröden jäsa ytterligare en stund, ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader, ugnsgallret ska vara nederst i ugnen. Grädda limporna ca 30 minuter.

Låt bröden svalna i formarna under bakduk innan du stjälper upp dem.

Brödet går utmärkt att frysa!