Vitlöksbröd

Vitlöksbröd

Ett vackert bröd, eller hur? Receptet kommer från ”Lindas bakskola”, men återges här i halverad sats jämfört med originalreceptet.

Smula 25 g jäst i en degbunke. Värm 2,5 dl vatten till fingervarmt (37 grader), häll vattnet över jästen och rör tills den har lösts upp. Tillsätt sedan 0,75 tsk salt och 1 msk rapsolja. Blanda ner 7-8 dl vetemjöl, knåda degen på låg hastighet ca 5 minuter.

Täck degbunken med platsfolie och låt degen jäsa 30-40 minuter i rumstemperatur.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och forma till ett runt, platt bröd. Lägg brödet på en plåt med bakplåtspapper. Skär brödet i 16 bitar, lägg sedan en bakduk över och låt det jäsa ytterligare ca 30 minuter.

När jästiden närmar sig slutet sätter du ugnen på 225 grader.

Blanda flytande smör eller rapsolja med flingsalt och riven vitlök, och gärna lite fryst persilja. Pensla detta på det färdigjästa brödet.

Grädda brödet i mitten av ugnen ca 15 minuter. Serveras gärna varmt!