Jag kommer aldrig (ja, man ska kanske inte säga aldrig…) köpa bröd fler gånger när jag gör smörgåstårta. Sååå mycket godare med hembakat bröd med mer substans än den köpta formfranskan. Glömde tyvärr ta kort på brödet innan jag fyllde det, jag får komma ihåg det till nästa gång! Jag valde en rund springform (diameter 24 cm), det går lika bra att använda en avlång brödform. Receptet hittade jag på hemsidan för tidningen ”Elle Mat & Vin”.
Smält 25 g smör i en kastrull, häll ner 2,5 dl mjölk och låt detta bli fingervarmt (37 grader).
Smula 25 g jäst i degbunken, häll smör/mjölken över och rör tills jästen har lösts upp. Blanda då 0,5 tsk salt och 0,5 msk strösocker.
Tillsätt sedan ca 6 dl vetemjöl. Knåda degen på låg hastighet i ca 5 minuter.
Täck degbunken med plastfolie och låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 30 minuter.
Smörj en form med rapsolja (rund springform á 24 cm eller en avlång brödform). Lägg gärna en tillklippt bit bakplåtspapper i botten.
När degen har jäst färdigt tar du upp den på mjölad arbetsbänk. Knåda degen lätt och forma den efter den ugnsform du har valt.
Låt degen återigen jäsa ca 30 minuter under bakduk.
Sätt ugnen på 200 grader. Grädda det färdigjästa brödet i nedre delen av ugnen 20-25 minuter, det ska få lätt gyllene färg.
Pensla det varma brödet med lite vatten och låt det sedan svalna i formen under bakduk.
Låt brödet svalna helt innan du skär det i skivor till din smörgåstårta. Tips! Brödet bakas med fördel dagen innan du ska fylla smörgåstårtan, då går brödet lättare att skära.