Lättbakat och luftigt bröd, perfekt till både räkmackan och frukostmackan!
Värm 6 dl vatten till 37 grader. Smula 50 g jäst i en stor bunke, använd helst köksassistent så du kan knåda degen länge.
Häll vattnet över jästen, tillsätt 2 tsk flingsalt och 0,5 dl ljus sirap. Rör runt och tillsätt sedan 50 g rumstempererat smör, 5 dl rågsikt och 8-9 dl vetemjöl.
Knåda degen på låg hastighet, ca 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Japp, det är just därför du ska investera i en bra köksassistent. Degen ska vara lätt kladdig – för mycket mjöl ger torrt och smuligt bröd.
Täck degbunken med plastfolie och låt degen jäsa i ca 45 minuter i rumstemperatur.
Har degen jäst färdigt nu? Ta då fram två avlånga brödformar och smörj in dem med lite rumsvarmt smör.
Ta upp degen på mjölat bakbord, dela den i två bitar och forma bitarna till avlånga bröd. Lägg bröden i formarna, snitta bröden med vass kniv. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 45 minuter.
När en kvart återstår av jästiden sätter du ugnen på 175 grader och låter ugnsgallret vara i mitten av ugnen.
Grädda bröden i ca 40 minuter, ej varmluft.
Låt svalna under bakduk. Brödet går utmärkt att frysa in.