Langos

Langos

Langos – ett måste när man är på festival eller marknad. Inte sant? Men inte alls svårt att göra hemma, och dessutom med en fräschare känsla. Toppa med valfria salta tillbehör – eller varför inte Nutella för dessertversion? Mitt recept kommer från ICA.se. I kommentarsfältet på ICA:s hemsida såg jag ett tips om att göra dubbel sats och styckfrysa bröden. Då kan man ta dem direkt från frysen till fritösen när man blir sugen nästa gång. Så sagt och gjort, mitt recept nedan är dubbelversion av ICA:s och ger 20-22 langos (beräkna 2-4 per portion).

Värm 6 dl vatten till 37 grader. Smula 50 g jäst i degbunken och häll det ljumna vattnet över. Rör tills jästen har lösts upp. Tillsätt då 2 tsk salt och 2 stora, kokta, kalla potatisar. Man kan mosa eller pressa potatisen med potatispressen, jag gjorde det sistnämnda med mycket bra resultat.

Tillsätt därefter 14 dl vetemjöl och låt maskinen knåda ihop degen ca 2 minuter. Degen ska vara lite kladdig.

Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa ca 40 minuter i rumstemperatur.

Medan degen jäser hinner du fixa tillbehör:

  • Vitlöksolja (beräkna 4 pressade/rivna vitlöksklyftor till 1 dl neutral olja)
  • Gräddfil
  • Riven ost
  • Räkor
  • Kräftstjärtar
  • Röd eller svart rom
  • Skinka
  • Ananas (ja, svenskar är väl ett Hawaii-älskande folk…)
  • Nutella och färska bär (dessert style)

Har degen jäst färdigt? Bra! Ta upp den på mjölad arbetsbänk och knåda den lätt. Dela i 20-22 bitar som kavlas ut till 0,5 cm tunna rundlar/ovaler.

Låt bröden ligga och vila ca 10 minuter på arbetsbänken innan den friteras i 180 grader varm olja (fritös eller gryta). Fritera dem gyllene, ca 1 minut per sida. Vill du som jag spara langos i frysen så lägger du varje utkavlad brödbit i plastfolie. Enkelt att ta fram styckvis nästa gång du blir sugen 🙂

Låt de färdigfriterade bröden rinna av på fat med hushållspapper och pensla ovansidan med vitlöksolja. Serveras varma med de tillbehör du har valt. Mmmm! Gott – och lite kladdigt 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *