Blåbärsgrotta med vispad blåbärspannacotta

Blåbärsgrotta med vispad blåbärspannacotta

En klassisk hallongrotta – fast med blåbär och en lite skvätt sirap i degen. Toppad med vispad blåbärspannacotta. Riktigt gott! Detta blev terminens “Specialpedagogen bjuder på fika när betygen är satta” på skolan där jag arbetar. Pannacottan går även utmärkt att ha i eller på en tårta.

Sätt ugnen på 200 grader.

Börja med kakorna: Rör 200 g rumsvarmt smör, 1 dl strösocker och 1 tsk vaniljsocker poröst. Tillsätt 4,5 dl vetemjöl och 1 tsk bakpulver. För att få degen att gå ihop lättare tillsatte jag även 2-3 msk sirap. En liten hint av kola, som bonus!

Knåda ihop till en deg, det går lättast med händerna då kroppsvärmen hjälper degen att gå samman och sluta smula. Dela den i 30 bitar (jag vägde degen och räknade ut att degklumparna skulle vara ca 20 gram). Rulla dem till bollar och lägg i småbrödsformar på en plåt.

Tryck till med finger eller runt köksredskap (eller citruspress om du har en, det blir himla fint mönster av den!). Fördela knappt 1 dl fast blåbärssylt i kakorna.

Grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter. Låt svalna.

Blåbärspannacottan går snabbt att vispa ihop, men den behöver stå i kylen flera timmar – helst över natten. Lägg 2,5 gelatinblad i blöt i lite kallt vatten. Hetta upp 4 dl vispgrädde och 2 dl blåbär (frysta går utmärkt), 1-2 msk strösocker samt 1 tsk vaniljsocker. Låt detta koka upp och sjuda ett par minuter. Mixa sedan den heta blåbärsgrädden så att du får ut all färg från blåbären. Sila ner i en ren bunke (så pass stor att du kan vispa i den senare). Krama ut gelatinbladen och låt dem sedan smälta i den hela blåbärsgrädden. Sätt lock eller plastfolie på bunken och låt nu pannacottan stå i kylskåpet minst 5-6 h, men helst över natten.

Vid servering vispar du helt enkelt upp pannacottan med elvisp tills du får en fast och härlig konsistens. Spritsa pannacottan över blåbärsgrottorna och dekorera på valfritt sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *