Morotsbearnaise

Morotsbearnaise

Det är säkert 10 år sedan jag såg bearnaisesås baserad på morötter i någon mattidning. Så här i efterhand undrar jag varför jag inte testade det tidigare? Sååå himla gott! En fin balans mellan sötma, syra och smörighet.

Ta fram 100 g smör och skär i tärningar, låt ligga ute i rumstemperatur så det blir mjukt och fint.

Skala och tärna 400 g morötter. Koka dem riktigt mjuka i saltat vatten.

Medan morötterna kokar gör du den klassiska reduktionen: 1 dl vit- eller rödvinsvinäger, några vit- eller svartpepparkorn, 0,5 finhackad schalottenlök samt dragon och persilja. Jag använder dragonblad på burk, inlagda i vinäger. Himla smidigt! Persiljekvistar eller fryst persilja, ta det du har hemma. Låt nu detta småkoka tills hälften av vätskan återstår. Sila av, spara reduktionen till såsen.

Är morötterna helt mjuka nu? Då är det dags att hälla av vattnet. Lägg morötterna i ett högt kärl, förslagsvis smal mixerkanna. Mixa morötterna och reduktionen helt slätt med hjälp av stavmixer. Tillsätt sedan det rumsvarma smöret, ta inte allt på en gång. Fortsätt mixa tills du får en ljusorange, härlig crème.

Krydda med salt, nymalen svartpeppar samt hackad persilja och dragon. Färska kryddor ger så klart tjusigast resultat, men jag tog fryst persilja och torkad dragon. Blev finemang det med 🙂

Morotsbearnaise servering

Klart för avnjutning! Funkar precis som “vanlig bea” till olika slags kött och kyckling. Den går även utmärkt att ha med i matlådan, bara man värmer lite försiktigt och rör emellanåt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *