Rabarberpaj med mandelmassa och citron

Rabarberpaj med äggkräm, mandelmassa och citron

Fick detta recept av min kollega, som i sin tur hittade det i ICA:s buffétidning (nr 6/1999). En ganska mäktig paj som räcker till 8-10 bitar.

Börja med pajdegen: 3 dl vetemjöl och 100 g smör nyps samman, vilket smidigast görs i matberedaren med kniven. Tillsätt ca 2 msk kallt vatten och kör tills du får en degboll. Klart! Om du har tid kan du låta pajdegen vila i kylen en timme, men annars trycker du ut den i en pajform direkt. Nagga bottnen väl, ställ pajformen i kylskåpet medan du gör fyllningen.

Sätt ugnen på 200 grader, ugnsgallret ska vara i mitten/nedre delen.

Äggkrämen gör du genom att smälta 50 gram smör i en tjockbottnad gryta. Rör därefter ner 1 dl strösocker som får smälta i smöret. Knäck 2 ägg i ett glas och vispa upp lätt med en gaffel. Rör ner äggen i smör- och sockerblandningen, sänk värmen. Låt äggkrämen sjuda (OBS! ej koka) tills den tjocknar, under konstant vispning. När du den börjar tjockna tar du grytan från värmen och låter äggkrämen svalna något, vispa då och då i den.

Medan äggkrämen svalnar hinner du grovriva 100 g mandelmassa. Skär även 400-500 rabarber i bitar. På bilden ser du kanske att jag använde fryst, tinad och väl avrunnen rabarber. Det funkade fint, men färsk är nog att föredra. Om du vet med dig att din rabarber är syrlig kan du blanda den med lite strö- eller råsocker, om du vill.

Rör ner finrivet skal från 0,5 citron och den rivna mandelmassan i den avsvalnade äggkrämen. Blanda runt och bred sedan ut äggkrämen i över pajbottnen. Toppa med den skurna rabarbern. Jag kan även tänka mig att lite mandelspån blir tjusigt på! Fast de kanske man ska lägga på efter halva gräddningstiden, så de inte får för mycket färg.

Grädda pajen i 25-30 minuter, tills äggkrämen börjar få lite ljusbrun färg.

Serveras med vanilj i valfri form (-sås, -vips eller -glass).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.