Kalljästa donuts

Kalljästa donuts

Rosa, kitschiga munkar toppade med strössel. Jag trodde det skulle vara så mycket svårare att göra donuts/munkar, men det var faktiskt ganska lätt. Speciellt med kalljäst deg som sköter sig själv medan man sover eller är på jobbet. Receptet på den kalljästa degen hittade jag hos “Victorias provkök“, men jag gjorde gjorde bara en halv sats – man vill ju äta dagsfärska munkar 🙂 Jag toppade med en rosa glasyr, där jag hittade receptet på “Tasteline”.

Börja med den kalljästa degen:

Smält 60 g smör och rör ner 1,5 dl mjölk. Låt svalna tills smörmjölken är kall.

Smula 15 g färsk jäst i en bunke, häll smörmjölken över och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt då 0,25 tsk fint mortlad kardemumma, 0,5 dl strösocker, en nypa salt, 1 ägg samt 5-5,5 dl vetemjöl. Knåda degen ca 10 minuter med maskin. Täck degbunken med plastfolie och låt degen jäsa i kylskåpet över natten/arbetsdagen.

8-10 h senare är det dags att baka donuts! 🙂

Ta fram degen och lägg på lättmjölad arbetsbänk. Kavla ut den, ca 7 mm tjock. Degen är ganska stum, så du få ta i lite. Ta ut runda munkar med hjälp av ett mått, mitt mått var 7-8 cm i diameter. Ta ut ett hål i mitten, jag använde mig av en liten medicinkopp. Doppa måtten i vetemjöl innan du trycker ner dem i degen, för bästa resultat. Upprepa tills degen är slut. Välj själv om du vill fritera hålen eller använda degbitarna till fler munkar.

Låt nu munkarna jäsa på bakplåtspapper ca 30-40 minuter.

Dags för fritering! Hetta upp neutral olja i en gryta, 180 grader (använd termometer). Ha ett lock bredvid, ifall olycka skulle hända. Fritera några munkar i taget i den heta oljan, ca 1 minut per sida. Håll koll, de ska vara ganska ljusa i färgen. De blir lätt mörka eller brända.

Sockermunkar: Doppa de varma munkarna direkt i strösocker efter fritering.

Glacerade munkar: Låt dem rinna av på hushållspapper och svalna innan du toppar med glasyr och strössel.

Dags för kitschig glasyr:

Smält 35 g smör och rör ner 2,5 dl florsocker (sikta genom en sil för att undvika klumpar), 1-2 msk vatten samt valfri färg (karamell, gel etc.). Glasyren ska hellre vara lite för tjock än för tunn, så börja med hälften av vattnet.

Doppa de avsvalnade munkarna i glasyren och toppa direkt med strössel. Klart för servering!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *