Smörgåstårta, eller i detta fall smörgåsbakelse, fylld med bacon och strösslad med rostad lök. Gott? Så klart det var! Detta recept räcker till 4 stadiga portioner.
Börja med fyllningen, där allt blandas samman:
- 2 paket bacon, knaperstekt (spara gärna lite till garnering)
- 1 dm purjolök (fint strimlad och sköljd)
- 3 hårdkokta och grovhackade ägg
- ca 2,5 dl crème fraiche
- ca 3 msk majonnäs
- fryst persilja
- salt och nymalen svartpeppar
Bred ut fyllningen på brödet. Jag tog vanlig ljus formfranska. Till fyra portioner totalt 12 skivor bröd, dvs. tre skivor bröd per smörgåsbakelse. Tre lager bröd med två lager fyllning, ja du fattar ju vad jag menar.
Vispa ca 2 dl vispgrädde och blanda ner 2 msk majonnäs, krydda med salt och nymalen svartpeppar. Bred detta runt om och på toppen av smörgåstårtan/smörgåsbakelserna. Om du vill doppa kanterna i rostad lök föreslår jag smörgåsbakelser och att du inte brer gräddblandningen på toppen förrän efter doppningen.
Hit kan du förbereda, gärna dagen innan servering.
Jag doppade smörgåsbakelserna i rostad lök utlagd på en assiett. Dekorationen består av rostbiff, syltlök, sugarsnaps, gurka, tomat samt lite bacon som sparades undan när jag gjorde fyllningen.