Ryttarkaka

Ryttarkaka

Detta är en kaka med olika namn. Jag säger ryttarkaka men chokladkaka med kokostosca är också ett vanligt namn. En lättbakad kaka som ger många bitar och som funkar fint att frysa in. Kan det bli bättre? Det finns många recept, just detta kommer från boken “Lindas baka i långpanna”.

Sätt ugnen på 200 grader. Gallret ska vara i mitten av ugnen.

Smält 200 g smör i en större kastrull. Ta från värmen och rör sedan ner 5 dl (jag minskade till 4 dl) strösocker, 1 dl kakao, 3 dl vetemjöl, 4 ägg, 2 tsk vaniljsocker och 1 krm salt. Rör ihop till en slät smet.

Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna (25×35 cm) och häll ut smeten därpå. Fördela jämnt i formen.

Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 18 minuter. Kakan ska fortfarande vara kladdig.

Medan kakan är i ugnen hinner du göra nästa steg, nämligen den härliga kokostoscan:

Smält 75 g smör i en kastrull. Tillsätt 1 dl ljus sirap, 1,5 dl strösocker samt 1,5 dl vispgrädde. Låt detta koka samman ca 5 minuter på svag värme. Ta kastrullen från värmen och rör sedan ner 200 g kokos (5,5 dl).

Har kakan gräddats 18 minuter nu? Då tar du ut formen och fördelar kokostoscan däröver. Grädda sedan ytterligare 10 minuter, tills toscan har fått fin färg.

Låt kakan svalna i formen innan du skär i 20-25 bitar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *