Oreocheesecake med salt kolasås

Oreocheesecake med salt kolasås

Silikonformar är så kul! Löp och köp! Receptet kommer från “Brinken bakar”, men jag har lite mer kex i botten och lite mindre i fyllningen.

Börja med kexbotten: Mixa 2/3 paket Oreokex och blanda med 35 g smält smör. Tryck ut i botten på en form med diameter 18 cm. Välj själv mellan form med löstagbar kant eller silikonform. Om du som jag använder silikonform måste cheesecaken frysas för att kunna komma ur formen.

Ringla lite salt kolasås över kexbottnen. “Brinken” gör sin egen, men jag tog färdig på tub… 😉 Gick finfint, ibland får en använda sig av genvägar 🙂

Fortsätt med fyllningen: Vispa 3 dl vispgrädde fluffigt. Vispa snabbt ihop 300 g cream cheese, 1,5 dl florsocker (90 g) och 1 tsk vaniljsocker. Mixa 1/3 paket Oreokex. Rör försiktigt ihop allting till en krämig fyllning och fördela sedan över kexbottnen.

Tips! Spara lite fyllning och lägg i silikonformar som fryses in. Här är det halvklot som satts samman till klot när de ännu var frysta. Jag hade även lite sparad chokladcheesecake förberedd till dekoration.

Silikonformen kan stå i frysen flera dagar, smidigt! Ta fram på kvällen innan servering och låt tina långsamt i kylskåp. Det är även då du lägger på dekorationer, om du har fryst in även det.

Vid servering dekorerade jag med några mini-Oreos!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *