Nämen, oj så gott! Inte så lång hållbarhet pga smör i. Blir två små burkar, en till dig och en till en vän ❤️
Skala 3–4 äpplen (beroende på storlek). Kärna ur och skär i småbitar.
Lägg äpplebitarna i en kastrull tillsammans med 1,5 dl vatten. Tillsätt vanilj i någon form; 1/2 urskrapad vaniljstång, 1 msk vaniljsocker eller lite vanilj från kvarn. Låt koka ca 10 minuter tills äppelbitarna är mjuka.
Medan äpplena kokar så hinner du bryna 25 g smör. Häll upp i en liten skål, ta inte med bottensatsen.
Är äpplena mjuka nu? Tillsätt då 1 msk Xanté och 1,5 dl syltsocker. Du kan byta ut Xantén mot Calvados, eller utesluta helt.
Låt koka ca 5 minuter. Ta sedan kastrullen från värmen och häll ner det brynta smöret.

Häll upp marmeladen på två rena burkar. Eftersom marmeladen, pga smöret, inte är lagringsbar så skippade jag steriliseringen av burkarna. Sätt på locket och förvara sedan i kylskåpet.