Mat-Tina, eller Tina Nordström, lade ut denna på sitt Instagramkonto lagom till nyår 2024. Herre jösses, så gott! Självklart går det lika bra med räkor eller kräftstjärtar. På hennes hemsida finns t o m en film 🙂 Jag måste säga att denna sötsyrliga, gräddiga dressing var supergod och kommer göras flera gånger till andra sallader.
Börja med att lägga blocka bladen från 2-4 stjälkar grönkål och lägg dessa i en bunke. Tillsätt en skvätt olivolja och lite salt. Krama sedan kålen så att den mjuknar något.
Finhacka 1 schalottenlök och plocka bladen från ett litet knippe persilja (grovhacka om du vill). Blanda ner detta i kålen och ställ bunken åt sidan så länge.
Fortsätt med gräddressingen: Blanda 2,5 ovispad vispgrädde, 0,5 kapsyl ättika (24 %), 0,5 tsk salt, 1 tsk strösocker och lite malen vit- eller svartpeppar. När du låter detta stå på bänken kommer du märka att ättikan gör så att grädden börja tjockna. Spännande med livsmedelskemi!
Skär (surdegs)bröd i bitar och stek till fina krutonger i lite olivolja. Om du vill ha det lite mer rustikt kan du bryta brödet i bitar innan stekning. Jag brukar steka på medelvärme, för att få krispig utsida men mjuk insida.
Ge dig nu på hummern, två humrar till fyra personer. Ta ut klorna och lägg åt sidan. Ta ur stjärten och skär i skivor.
Blanda dressingen med kålen.
Arrangera nu på tallrikarna. Gräddig grönkål, krutonger, skivad hummer och en klo vid sidan av. Klart!