Det blev inte riktigt som pinsabotten från affären, för min del. Dock en väldigt fin mix mellan pizza och focaccia, precis som det ska vara! Receptet kommer från Arla och tar ungefär ett dygn från start till mål.
Smula 25 g jäst i en stor degbunke, häll över 4 dl kallt vatten. Rör tills jästen har lösts upp.
Tillsätt sedan 1 msk olivolja, 1 tsk salt, 1,5 dl rismjöl och 7,5 dl vetemjöl special eller Tipo 00.
Blanda samman degen med hjälp av maskin, knåda bara någon enstaka minut. Skrapa ner degen från degkroken och lägg en bakhandduk över. Låt degen vila 30 minuter. Arbeta den därefter på nytt. Upprepa detta moment ytterligare två gånger. Alltså totalt fyra korta knådningar.
Nu ska degen få vila! Täck degbunken med plastfolie och låt den stå i kylskåpet 8-10 h. Min deg fick stå närmare 13 h, vilket gick alldeles utmärkt.
Ta fram degen och dela den i fyra delar. Runddriv degbitarna och lägg dem sedan i en oljad, stor form. Pensla även degbollarna med olivolja. Täck på nytt med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i 3 h.


Dags för utbakning!
Sätt ugnen på 250 grader, med en ugnsplåt inne. Baka ut ovala bottnar direkt på varsitt bakplåtspapper, använd inte kavel utan dra och tryck istället försiktigt i degen. Låt kanterna vara lite tjockare. Ringla lite olivolja över degen.

Toppa nu en pinsa i taget med det du önskar, antingen med vit eller röd botten. Våra val:
- Innan gräddning: Tomatsås, rå rödlök och mozzarella. Efter gräddning: Sallad, lufttorkad skinka, färsk basilika samt crèma de balsamico (citron)
- Innan gräddning: Crème fraiche blandad med salt, nymalen svartpeppar och honung, riven Västerbottensost samt stekt gul lök som smaksatts med mörk balsamvinäger. Efter gräddning: Sallad, lufttorkad skinka, färsk basilika samt crèma de balsamico (mörk)
Ta ut den heta ugnsplåten och lyft över pinsan på bakplåtspappret. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Medan en pinsa är i ugnen hinner du preppa den andra.