I originalreceptet benämndes dessa som naanbröd, men jag tycker inte att de blev som de naanbröd som jag ätit… Dock väldigt goda! Jag väljer att helt enkelt kalla dem för tunna bröd! De är neutrala i smaken och passar till soppa, sallad, röror osv. De är långjästa, dvs. degen jäser i rumstemperatur över dagen eller natten. Receptet kommer från boken ”Långjäst och lättbakat” av Maria Blohm.
Rör ut 0,5 tsk torrjäst i 2,5 dl kall mjölk. Tillsätt därefter 1 tsk honung och 350 g vetemjöl (vanligt eller special). 350 g vetemjöl = knappt 6 dl.
Knåda degen ca 5 minuter i maskinen.
Pudra över lite vetemjöl och täck sedan bunken med plastfolie.
Låt degen jäsa i rumstemperatur i 8-10 h.
När det är dags för utbakning sätter du ugnen på 250 g. Sätt in en plåt i ugnen så den blir varm.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i tio bitar. Kavla ut varje degbit till ett runt eller avlångt, tunt bröd. Ta fram bakplåtspapper och lägg fem bröd på vardera papper.
När ugnen och plåten är het lyfter du över ett bakplåtspapper och gräddar därefter bröden i mitten av ugnen i ca 5 minuter.
Låt bröden ligga mellan bakdukar, så de håller sig mjuka och varma till servering.