Etikett: ättika

Råbiff med krispiga tillbehör
Förrätt, Nötkött

Råbiff med krispiga tillbehör

Jag väljer ofta råbiff/tartar som förrätt på restaurang. Men det är så klart väldigt enkelt att göra hemma. Jag gillar krispiga tillbehör, som kontrast till det mjuka köttet. Skala och strimla/skriva en gul- eller polkabeta tunt. Lägg ner i en klassisk 1-2-3-lag (1 tsk ättika 12 %, 2 tsk strösocker och 3 tsk vatten). Rör […]

Förrätt, Sallad, Skaldjur

Hummersallad med grönkål och gräddig dressing

Mat-Tina, eller Tina Nordström, lade ut denna på sitt Instagramkonto lagom till nyår 2024. Herre jösses, så gott! Självklart går det lika bra med räkor eller kräftstjärtar. På hennes hemsida finns t o m en film 🙂 Jag måste säga att denna sötsyrliga, gräddiga dressing var supergod och kommer göras flera gånger till andra sallader. […]

Picklad fänkål
Fisk, Sallad

Picklad fänkål

Jag gillar inte fänkål… Alls. Det smakar lakrits. Men krispet är ju så gott till fisk! På en lokal lunchrestaurang fick jag tipset om att pickla den i en klassisk 1-2-3-lag. Så gott! Och mycket mindre lakritssmak 🙂 Ansa 0,5-1 fänkålsstånd. Skiva tunt, använd gärna mandolin. Jag skivade även gurka tunt. Blanda samman 1-2-3-lagen. Till […]

Dillkött
Fläskkött, Nötkött, Viltkött

Dillkött

Sötsyrlig sås med valfritt protein. På bilden ser du vildsvin, klassiskt är annars kalvkött. Även kyckling ska tydligen vara gott, jag får testa och återkomma med respons på detta. Receptet hittade jag på ICA.se. Putsa 500-700 g benfritt kött och skar i 2-3 cm stora bitar. Lägg det i en gryta och täck med vatten. Låt koka upp […]

Bahn mi
Köttfärs, Macka

Bahn mi

Smakrika köttbullar, picklade grönsaker, chilisås och varma baguetter. Visst låter det gott?! Receptet kommer från Allt om mat. Receptet ger 3-4 portioner. Börja med de picklade grönsakerna: Blanda en lag på 0,5 dl ättika (12 %), 1 dl strösocker och 1,5 dl vatten. Häll hälften av lagen i en annan skål. I skål nummer 1 lägger du ner 2 finstrimlade morötter och i […]

Asiatisk fiskburgare med wasabidressing och picklade grönsaker
Fisk, Hamburgare

Asiatisk fiskburgare med wasabidressing och picklade grönsaker

Fisk + asiatiska smaker + burgare = bra kombo! Börja med wasabidressingen: Rör samman 2 dl crème fraiche med 1 majonnäs och wasabi-paste efter eget tycke och smak (a little goes a long way). Krydda med salt och nymalen svartpeppar, låt stå kallt fram till servering. Fortsätt med de picklade grönsakerna: Blanda 1 msk ättika, 2 msk strösocker och 3 msk vatten. Lägg ner tunt skivad rödlök samt tunt skivad gurka i ättikslagen och […]