Saft & Sylt

Saft & Sylt, Tårta

Sylt med rabarber, fläder och mynta

Vilken tur att Dansukkers reklam på Facebook fångade mitt öga! Så god sylt! Den passade perfekt som fyllning i min midsommartårta. Glömde ta bild på sylten i burkar, därav en bild på tårtan (där hälften av satsen användes). Skär 500 g rabarber i småbitar, gärna så röd som möjligt. Lägg skuren rabarber, 1,5-2 dl flädersaft, […]

Saft & Sylt, Sallad, Tips från husmor

Flädervinäger

Enklare än enklast! Och ack så gott! Favoriten är i vinegrette till tomatsallad eller färskpotatissallad. Låt 20 fläderblommor ligga i blöt i kallt vatten 30-60 minuter. Häll bort smuts och smådjur. Klipp bort de grövsta kvistarna och lägg blommorna i en stor glasburk. Häll över 1 liter vitvins- eller äppelcidervinäger. Sätt på locket och låt […]

Himmelskt god jordgubbssaft
Saft & Sylt

Himmelskt god jordgubbssaft

Enkel jordgubbssaft – men ack så god! Satsen ger drygt 1 liter koncentrerad saft, som spädes 1+4 vid servering.  Skölj och ansa 2 liter jorgubbar (ca 1 kg). Skär i bitar och lägg i en gryta tillsammans med 4 dl kallt vatten. Låt koka upp och sedan koka ca 10 minuter. Medan bären kokar mosar du dem […]

Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
Saft & Sylt

Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj

Med syltsocker är det barsnligt enkelt att göra egen sylt. Och visst är hemgjord sylt godare än de stora märkenas som du hittar i butiken? Satsen ger ca 1 liter färdig sylt, villken du för hållbarhetens skulle bör fördela i mindre burkar. Det går ypperligt att använda frysta rabarber och jorgubbar om det inte är […]

Päronmarmelad med ingefära
Saft & Sylt

Päronmarmelad med ingefära

Helt underbar marmelad som funkar lika bra på rostat bröd som till ostbrickan. Reglera mängden ingefära själv, jag gillar en mildare smak.Receptet ger 2-3 små burkar. Skala och kärna ur päron, det ska bli 500 g när skal och kärnhus är borta. Tärna frukten fint, jag tog faktiskt fram lökhackaren ”Alligator” och fick perfekta små tärningar 🙂 Tärningarna […]

Hallonsaft
Dryck, Saft & Sylt

Hallonsaft

”Saft, saft, hallonsaft – bättre saft har ingen haft”. Receptet kommer från ICA, och ger ca 1 liter saft. Rensa 1 kg hallon (ca 2 liter). Lägg hallon i en stor gryta och häll över 7,5 dl kallt vatten. Låt koka upp och låt sedan koka i 5 minuter. Häll upp i silduk och låt saften självrinna ner […]

Hallonsylt med touche av vanilj
Saft & Sylt

Hallonsylt med touche av vanilj

Hemkokt hallonsylt och nystekta pannkakor, få saker slår väl det?! Grundreceptet är hämtat från Receptfavoriter.se.  Rensa 1 kg hallon (ca 2 liter). Lägg dem i en stor kastrull och tillsätt 500 g syltsocker. Jag tillsatte även 1 msk vaniljsocker, men det kan så klart uteslutas om man vill. Koka sylten på svag värme i ca 10 minuter. Rör då […]

Blodapelsinmarmelad
Frukost & Brunch, Saft & Sylt

Blodapelsinmarmelad

Blodapelsinerna i kylskåpet började se ledsna ut. Jag provade då att göra marmelad för första gången i mitt liv. Så enkelt och gott! Det går bra att blanda olika citrusfrukter. Antingen bara blodapelsin eller blanda olika citrusfrukter. Jättegott med vanilj i! Grundreceptet kommer från Allt om mat. Skölj ca 1 kg citrusfrukter (en sort eller blandade) i […]

Frukost & Brunch, Saft & Sylt

Rabarberkräm med touch av vanilj

Tog inget kort på rabarberkrämen när jag kokade den häromdagen – tänkte att den gör sig inte riktigt bra på kort… Jag kokar alltid upp rabarbern två gånger, på så vis försvinner mycket oxalsyra som kan vara mindre bra för kroppen. Ansa och skär 500 g (1 liter) rabarber i bitar. Koka upp 4 dl vatten i en kastrull […]

Rabarbersaft
Saft & Sylt

Rabarbersaft

Det här receptet har jag hämtat från Leila Lindholm – en mycket inspirerande kvinna! Jag brukar vanligtvis hälla upp en flaska och dricka ganska omgående. Resten häller jag i en plastburk och fryser in, så har man god hemkokt saft utan risk för mögel. Ansa och skär 1 kg rabarber i bitar. Koka upp tillsammans med 1,5 liter […]