Hemkunskapsboken från 8:an, fortfarande bästa receptet 🙂 Eller hur? Klassiska rundlar med kryss eller bakade i portionsform? Sätt ugnen på 250 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Blanda de torra ingredienserna i en bunke: 4,5 dl vetemjöl (jag brukar ta 2,5 dl vetemjöl och 2 dl grahamsmjöl) 2 tsk bakpulver 0,5 tsk salt Frön […]
Bröd (utan jäst)
Scones med citron och ingefära
Helt vanlig scones, men med en härlig syra från citron och ingefära. Gudomligt gott! Originalreceptet från “Fredriks fika” (Allas) innehåller bara vetemjöl, men jag tänker att det blir riktigt bra att ersätta lite vetemjöl med grahamsmjöl och frön för ett mer fiberrikt resultat. Receptet ger 6-8 portionsscones, vilket jag tänker är lagom för 3-4 frukostsugna […]
Glutenfri snabbakad limpa
Man tager vad man haver och blandar två olika recept som hittades via Google-sökning! Jag skulle ha med mig brödet till en personalfika, så jag skivade brödet innan jag frös in det. Det mottogs med beröm av kollegorna – oavsett glutenintolerans eller ej. Jag tror det rivna äpplet gjorde det saftigt och ej smuligt, som […]
Filmjölksbröd
Snabbakat bröd med filmjölk och bikarbonat.
Morotsscone(s)
“Lindas bakskola”, där hittar man alltid nya goda recept på snabbakade bröd! En hederlig sconesdeg som bas, med rivna morötter som smaksättning. Här utbakad som en stor brödkaka, men man kan lika göra mindre bröd. Korta då ner gräddningstiden något! Receptet ger 6-8 mättande brödbitar. Börja med att sätta ugnen på 250 grader, för det […]
Kryddkakor med ingefära och citron
Helt underbara och kryddiga kakor, som gärna avnjutes med smör och ost till en kopp rykande hett te. Receptet har jag fått av min gamla kollega Johanna, som verkar ha hittat det i boken “Kalaskakor och småbröd”. Dock jar jag, efter testning, kommit fram till att man kan minska sockermängden något. Så därför innehåller mitt […]
Lyxiga scones
Lyxiga scones med vispgrädde i degen, yummie! Originalreceptet från bloggen “Dinas drömmar” innehåller enbart vetemjöl, men jag lade till solrosfrön denna morgon. Jag brukar oftast ha grahamsmjöl eller frön i mina scones, då jag gillar både smaken och konsistensen av det snarare än enbart vetemjöl. Receptet ger 8 små scones (lagom för fyra personer, tänker […]
Småländska kringlor
Inte som mormors, men nästan… Receptet hittade jag på en Sköna hem-blogg “Hemma med Helena Lyth”. Jag valde dock att hoppa över momentet att doppa kringlorna i socker, för det gjorde inte mormor med sina rågkringlor. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda 8 dl rågsikt, 2 msk strösocker, 0,5 tsk salt samt 3 tsk hjorthornssalt i en bunke. Tillsätt 100 g kallt smör skuret […]
Snabba havregrynsfrallor
Ett tu tre – så var frukostbrödet klart 🙂 Sätt ugnen på 250 grader. Blanda 4 dl vetemjöl, 1,5 dl havregryn och 0,5 dl solrosfrön eller pumpafrön i en bunke. Tillsätt sedan 0,5 tsk salt, 2 tsk bakpulver, 2 msk rapsolja och 2,5 dl mjölk. Blanda snabbt ihop till en lite kladdig deg. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Klicka ut degen i 6 högar. Grädda bröden i […]
Snabbakade majsbröd
Ett majsbröd av sconeskaraktär, som passar jättebra till ex. sydstats-inspirerade rätter. Receptet kommer från bloggen “Kärlen på tallrik”, dock har jag dragit ner på sockermängden. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda samman 2,25 dl majsmjöl, 2,25 dl vetemjöl, 1 msk strösocker, 2 tsk bakpulver och 0,5 tsk salt i en degbunke. I en liten skål vispar du upp 1 ägg innan du tillsätter 0,5 dl […]