Dessert

Cheesecake, Dessert

Limecheesecake med Mojito-flirt

En limecheesecake som kan varieras med olika bär. Om du inte har tillgång till färsk mynta kan du hoppa över Mojito-flirten, så klart! Receptet på limecheesecaken kommer, så klart, från ”Brinken bakar”. Formen har en diameter på 20 cm. Välj själv om du vill göra kakan i springform i metall eller i silikonform. Den sistnämnda […]

Baileyscheesecake
Cheesecake, Dessert

Baileyscheesecake

Mmmmm! Gillar du Baileys? Då kommer du gilla denna cheesecake! Receptet kommer från Baileys egen hemsida. På deras hemsida står det åtta portioner, jag skulle säga tio-tolv. Börja med kexbotten: Smula 100 g Digestivekex och blanda med 50 g smält smör. Tryck ut i botten på en springform eller silikonform, 22 cm diameter. Ställ i […]

Jordgubbspalova
Dessert

Jordgubbspalova

Nyårsaftonsdessert 2024 – en smak av sommar, mitt i vintern! Jag vägrar köpa färska, importerade jordgubbar när frysen är fylld med bär från egna trädgården. Då får estetiken stryka lite på foten, helt enkelt. Receptet från ”Brinken bakar” räcker till åtta mini-pavlovas. Börja med pavlovan, som går att förbereda dagen innan: Vispa 100 g (3-4 […]

Ris á la Malta-cheesecake
Cheesecake, Dessert, Jul

Ris á la Malta-cheesecake

Desserten julafton 2024. Fantastiskt god! Receptet kommer så klart från Brinken bakar! Den gick hem även hos dem som normalt sett inte väljer den klassiska desserten på gottebordet. Du kan själv avgöra ambitionsnivån på din bakning av detta recept. Göra alla komponenter själv – eller köpa kakor, gröt och sylt i affären 🙂 Jag gjorde […]

Dessert, Tårta

Pavlova med limekolasås och passionsfrukt

En liten pavlova som är lagom för fyra personer. Enkel, fransk maräng och sötsyrlig topping! Så god! Marängen förbereds gärna dagen innan. Maräng: Vispa 2 äggvitor till fast skum i en ren skål, helst i glas eller metall. Tillsätt 60 g strösocker, lite i taget. Sikta därefter ner 60 g florsocker och rör runt med […]

Dessert, Tårta

Vaniljcrème

Jag erkänner. Jag brukar använda pulver pga smidigt! Men testade nog för första gången att göra egen vaniljcrème, och med en genväg gick det både snabbt och enkelt! Jag tackar, som vanligt, ”Brinken bakar” 🙂 Blanda alla ingredienser i en liten, tjockbottnad gryta: – 2,5 dl mjölk (gärna 3 % fetthalt) – 2 äggulor – […]

Enkla och frasiga äpplepajer
Dessert, Paj (dessert)

Enkla och frasiga äpplepajer

Smördeg, smör, äpple, råsocker, kanel och ägg. Klart! Skala och kärna ur 4 äpplen. Skär i mindre bitar. Smält lite smör i en gryta och lägg ner äpplebitarna. smaksätt med råsocker och kanel. Självklart funkar det med vanligt strösocker om du inte har råsocker hemma! När äpplebitarna börjar mjukna drar du kastrullen åt sidan. Sätt […]

Strawberry Mojito Cheesecake
Cheesecake, Dessert

Strawberry Mojito Cheesecake

Återigen, det är ”Brinken bakar” som ligger bakom originalreceptet. Jag ersatte dock hennes pistagebotten med Digestive pga orkade inte helt enkelt. Oavsett är kakan supergod och en skapelse som imponerar! Hemligheten bakom de snygga rundlarna är att kakan fryses upp och ner i etapper. Kakan kräver dock sin planering, då frysning behövs mellan de olika […]

Kladdkaka med lingonpannacotta
Dessert, Kladdkaka

Kladdkaka med lingonpannacotta

Choklad och lingon – så fräscht ihop! Börja med pannacottan: Lägg 1 gelatinblad i kallt vatten ca 5 minuter. Hetta upp 1,5 dl vispgrädde, 1 dl lingon (frysta går utmärkt) och 0,5 dl strösocker. Mixa den heta lingongrädden och sila ner i en skål. Krama ur gelatinbladet och låt det smälta. Välj nu hur du […]

Oreocheesecake med salt kolasås
Cheesecake, Dessert

Oreocheesecake med salt kolasås

Silikonformar är så kul! Löp och köp! Receptet kommer från ”Brinken bakar”, men jag har lite mer kex i botten och lite mindre i fyllningen. Börja med kexbotten: Mixa 2/3 paket Oreokex och blanda med 35 g smält smör. Tryck ut i botten på en form med diameter 18 cm. Välj själv mellan form med […]

Vit kladdkaka med vispad blåbärspannacotta
Dessert, Kladdkaka

Vit kladdkaka med vispad blåbärspannacotta

Man behöver inte vispa upp pannacottan, men jag tycker den blir så härlig när den är lite fluffigare 🙂 Nu gjorde jag en vit kladdkaka, men en mörk går lika fint! 100 g mörk choklad (55 % kakaohalt) och 2 msk kakao blir då smaksättningen. Blåbärspannacottan behöver tid i kylen (och ev. frysen), så den […]

Kärleksmumscheesecake
Cheesecake, Dessert

Kärleksmumscheesecake

Camilla Hamid, drottningen av att uppdatera klassiker! Hon gör kakan i en 20 cm-form, men jag gjorde den lägre och valde en form med 24 cm diameter. Mäktig och chokladig, så jag ångrar inte mitt val 🙂 Börja med kexbottnen: Krossa/mixa 10 Digestivekex, rör ner 1 msk kakao. Smält 75 g smör och rör ner. […]