Dessert

Nachosemla
Dessert, Semla

Nachosemla

Upphovsmän: Roy Fares och Mattias Ljungberg (Mr Cake). Detta var väl en av de första “varianterna” på den klassiska semlan? Jag minns hur utskälld den blev! Vilket jag, nu när jag själv har testat, inte kan förstå. Knapriga men ändå mjuka kardemummakex doppade i fluffig grädde och mandelmassa. Så himla gott! Förbered gärna kexen någon […]

Blåbärsgrotta med vispad blåbärspannacotta
Dessert, Småkaka/Snitt, Tårta

Blåbärsgrotta med vispad blåbärspannacotta

En klassisk hallongrotta – fast med blåbär och en lite skvätt sirap i degen. Toppad med vispad blåbärspannacotta. Riktigt gott! Detta blev terminens “Specialpedagogen bjuder på fika när betygen är satta” på skolan där jag arbetar. Pannacottan går även utmärkt att ha i eller på en tårta. Sätt ugnen på 200 grader. Börja med kakorna: […]

Apfelstrudel
Dessert

Apfelstrudel

Vi hade en liten Oktoberfest! Himla skoj tema! Huvudrätten läggs upp inom kort, jag prioriterar dessert som alltid 🙂 Skala, kärna ur och grovriv fasta äpplen. Beräkna 1 äpple per person. Stek äpplerivet i lite smör och smaksätt med råsocker och kanel. När äpplena börjar mjukna men inte blivit till mos lägger du över dem […]

Sommarsemla
Dessert, Semla

Sommarsemla

Slät bulle fylld med vaniljkräm, skivade jordgubbar och vispad grädde. Detta blev årets midsommardessert istället för klassisk jordgubbstårta! Recept på luftiga och fina semlebullar hittar du här. Förbered vaniljkräm, antingen gör du egen (Googla fram något recept) eller så kör du pulvervarianten. Som du förstår av detta korta inlägg körde jag pulver 🙂 Men jag […]

Limepannacotta
Dessert

Limepannacotta

Pannacotta är enklare än enklast. Denna dessert slängde jag ihop på Valborgsaftons morgon innan jag gick till jobbet. Fem minuters jobb och maximal njutning! Till sommaren kommer jag göra den igen och då låta skuren mynta kröna verket. Lägg 1 gelatinblad i kallt vatten, ca 5 minuter. Hetta upp (inte koka) 3 dl vispgrädde, 3 […]

Tobleronemousse
Dessert

Tobleronemousse

Perfekt avslutning på Alla hjärtans dag! Len mousse – oväntat med turkisk yoghurt, men ack så fräscht och uppiggande! Receptet hittade jag på bloggen “Salt och peppar”. Himla smidig mousse dessutom, bara tre ingredienser! Smält 150 g Toblerone försiktigt, antingen över vattenbad eller i micro. Rör ner 1 dl turkisk yoghurt i den smälta chokladen. […]

Kolasås
Dessert

Klassisk kolasås

Ljummen kolasås på iskall vaniljglass. Himmelskt! Blanda 2 dl vispgrädde, 2 dl strösocker och 2 dl sirap i en kastrull. Koka upp och låt sedan puttra i ca 5 minuter. Klart! Sugen på touche av vanilj? Då rör du ner 2 tsk vaniljsocker när kolasåsen har kokat klart.

Dessert

Semifreddo med lemon curd och maränger

Jag saknar glassmaskin – då är semifreddo ett bra alternativ, då det blir en krämig glass utan den där köksmaskinen. Få ingredienser, hög impa-faktor! 😉 Receptet hittade jag hos tidningen “Elle mat & vin” och det räcker till 5-6 personer. Separera 2 ägg. Vispa äggvitorna till en maräng, ja så att du kan vända bunken upp och ner […]

Dessert

Chokladpudding med brända mandlar

Första gången jag gör egen chokladpudding. Lite svårare än att blanda pulver med mjölk, men absolut inte svårt. Och självklart sååååå mycket godare! Serverades med ljusa hallon (tack grannen Susanna!), vispgrädde och brända mandlar. Receptet räcker till 5-6 portioner. Börja med att hacka 50 g mörk choklad, ställ åt sidan så länge.  Rör ihop 2,5 dl […]

Blåbärspannacotta
Dessert

Blåbärspannacotta

Blåbär, vanilj och grädde. Mmmmm, så fräscht och gott! Lägg 2 gelatinblad i blöt i kallt vatten.  Lägg 1,5 dl blåbär (frysta eller färska) i en kastrull tillsammans med 3 dl vispgrädde, 2 msk strösocker och 1 msk vaniljsocker. Låt detta koka upp så att blåbären blir mjuka och avger sin vackra färg.  Ta kastrullen från värmen och mixa blåbärsgrädden slät med stavmixer. Om […]