Sås & Kryddsmör

Plock (antipasti, meze, tapas...), Sås & Kryddsmör

Vispad mozzarella

Sås eller dip till vad du vill! Lagom för två personer. Kanske egentligen borde heta mixad mozzarella, men vispad låter bättre 😉 Dela 1 mozzarella i bitar med händerna och lägg i en skål som din stavmixer passar till (jag använde ”mini-matberedaren” till min stavmixer). Tillsätt 4 msk vispgrädde (ovispad). Mixa samman till en slät […]

Kräftskiva, Sås & Kryddsmör, Skaldjur, Soppa

Kräftfond

Kräftskiva => fond till två fisksoppor en annan dag! Skala och grovhacka 1 liten gul lök och 1 vitlöksklyfta. Hetta upp lite flytande smör i en stor gryta. Fräs 1 liter kräftskal tillsammans med lök och vitlök. Tillsätt 2 msk tomatpuré och låt fräsa några minuter. Rör därefter ner 2 msk vetemjöl. Tillsätt 0,5 dl […]

Sås & Kryddsmör

Bästa vitlökssåsen

Såg ett tips i en Facebook-grupp om att värma den pressade/rivna vitlöken med lite smör för att få en rundare vitlökssmak på den kalla såsen. Blev stor skillnad kan jag säga! Det tipset tackar jag för och härmed förs det vidare till dig 🙂 Finriv eller pressa 1 stor vitlöksklyfta i en skål. Tillsätt en […]

Vispat smör
Sås & Kryddsmör

Vispat smör

Att äta vispat smör är som att äta en smörigt moln. Och det vill man väl göra? Förslagsvis serverar du det vispade smöret till brödet eller på köttbiten. Oavsett är det luftigt, smörigt och gott. En bonus är att det går åt mindre smör per person, då luften “drygar ut” smörklicken. 100 gr smör är […]

Schnitzel, savoykål, bacon, dill
Fläskkött, Sås & Kryddsmör, Tillbehör

Frasig schnitzel med savoykål, bacon och dill

På S:t Eriksplan finns en restaurang vid namn Portal. När man saknar huvudstadens restaurangutbud får man göra det bästa av situationen – och försöka återskapa recepten hemma. Servera med hasselbackspotatis, om du vill. Dubbelpanera 4-8 tunna färskschnitzlar: Vetemjöl kryddat med salt och nymalen svartpeppar Uppvispat ägg Ströbröd Stek schnitzlarna i omgångar i rikligt med smör. […]

Kajmak kryddsmör
Sås & Kryddsmör

Kryddsmör på Kajmak

Kajmak är en smörig och lätt syrlig färskost från Balkan. När den är rumstempererad är den härligt krämig i konsistensen. Jag testade att smaksätta den naturella produkten med klassiska vitlökskryddor – gudomligt gott! Blanda Kajmak med exempelvis riven vitlök, fryst persilja, lite citronskal samt salt och nymalen svartpeppar. Om middagen närmar sig kan skålen sedan […]

Morotsbearnaise
Sås & Kryddsmör

Morotsbearnaise

Det är säkert 10 år sedan jag såg bearnaisesås baserad på morötter i någon mattidning. Så här i efterhand undrar jag varför jag inte testade det tidigare? Sååå himla gott! En fin balans mellan sötma, syra och smörighet. Ta fram 100 g smör och skär i tärningar, låt ligga ute i rumstemperatur så det blir […]

Vispat brynt smör
Sås & Kryddsmör

Vispat brynt smör

Jag tog en bild på bara smöret. Det gör sig liksom inte på bild, helt grått och brunt… Så det blir på hela anrättningen, vilket var ugnsstekt lax och lättkokta primörer. Rostade solrosfrön på toppen gav härligt crunch! Receptet på det vispade smöret hittade jag hos vår älskade Tina Nordström (“Jättegott!”). Går du in på […]

Caesardressing
Sallad, Sås & Kryddsmör

Hemgjord Caesardressing

På min blogg har jag även en snabbvariant på Caesardressing med köpt majonnäs. Det är inte mycket svårare att göra sin egen majonnäs som bas för denna dressing – med stavmixer får du ett perfekt resultat! Knäck 1 ägg i en högre bunke/kanna/mixerkanna. Tillsätt 1 finriven/pressad vitlöksklyfta, 1 tsk dijonsenap, 1 msk citronsaft, en klick […]

Chimichurri
Sås & Kryddsmör

Chimichurri

En sydamerikansk örtsås/dip med lite sting. Underbar till färskpotatis och en köttbit! Finhacka 1 kruka bladpersilja (ca 1 dl) och 1 liten schalottenlök. Riv eller pressa 1 liten vitlöksklyfta. Blanda persiljan och de båda löksorterna med ca 0,5 dl olivolja samt en stor klyfta pressad citron. Smaksätt med chiliflakes, salt och nymalen svartpeppar. Klart!

Vildsvinsbiffar med timjan och vitlök
Köttfärs, Sås & Kryddsmör, Viltkött

Vildsvinsbiffar med timjan och vitlök

Saftiga biffar som får puttra i en gräddig sås med en härlig doft av sherry. Serveras gärna med långsamt bakade tomater och rotfruktsterrin. Blanda samman 2 msk ströbröd och 0,75 dl mjölk. Krydda med torkad timjan (smula torkade örter mellan handflatorna, då frigörs smaken mer), salt och nymalen svartpeppar. Rör även ner 1-2 rivna/pressade vitlöksklyftor. […]