Såg ett tips i en Facebook-grupp om att värma den pressade/rivna vitlöken med lite smör för att få en rundare vitlökssmak på den kalla såsen. Blev stor skillnad kan jag säga! Det tipset tackar jag för och härmed förs det vidare till dig 🙂 Finriv eller pressa 1 stor vitlöksklyfta i en skål. Tillsätt en […]
Sås & Kryddsmör
Vispat smör
Att äta vispat smör är som att äta en smörigt moln. Och det vill man väl göra? Förslagsvis serverar du det vispade smöret till brödet eller på köttbiten. Oavsett är det luftigt, smörigt och gott. En bonus är att det går åt mindre smör per person, då luften “drygar ut” smörklicken. 100 gr smör är […]
Frasig schnitzel med savoykål, bacon och dill
På S:t Eriksplan finns en restaurang vid namn Portal. När man saknar huvudstadens restaurangutbud får man göra det bästa av situationen – och försöka återskapa recepten hemma. Servera med hasselbackspotatis, om du vill. Dubbelpanera 4-8 tunna färskschnitzlar: Vetemjöl kryddat med salt och nymalen svartpeppar Uppvispat ägg Ströbröd Stek schnitzlarna i omgångar i rikligt med smör. […]
Kryddsmör på Kajmak
Kajmak är en smörig och lätt syrlig färskost från Balkan. När den är rumstempererad är den härligt krämig i konsistensen. Jag testade att smaksätta den naturella produkten med klassiska vitlökskryddor – gudomligt gott! Blanda Kajmak med exempelvis riven vitlök, fryst persilja, lite citronskal samt salt och nymalen svartpeppar. Om middagen närmar sig kan skålen sedan […]
Morotsbearnaise
Det är säkert 10 år sedan jag såg bearnaisesås baserad på morötter i någon mattidning. Så här i efterhand undrar jag varför jag inte testade det tidigare? Sååå himla gott! En fin balans mellan sötma, syra och smörighet. Ta fram 100 g smör och skär i tärningar, låt ligga ute i rumstemperatur så det blir […]
Rösti samt brynt smör med lingon
Brynt smör, det är få grejer som slår det! Dessa kolatoner! Att tillsätta några frysta lingon tog det till nästa dimension 🙂 Smält 100 g smör i en liten kastrull. Låt det småkoka så att det bryns, dvs. blir brunt och doftar ljuvligt av kola och nötighet. Tillsätt ca 1 dl frysta lingon. Ställ åt […]
Vispat brynt smör
Jag tog en bild på bara smöret. Det gör sig liksom inte på bild, helt grått och brunt… Så det blir på hela anrättningen, vilket var ugnsstekt lax och lättkokta primörer. Rostade solrosfrön på toppen gav härligt crunch! Receptet på det vispade smöret hittade jag hos vår älskade Tina Nordström (“Jättegott!”). Går du in på […]
Hemgjord Caesardressing
På min blogg har jag även en snabbvariant på Caesardressing med köpt majonnäs. Det är inte mycket svårare att göra sin egen majonnäs som bas för denna dressing – med stavmixer får du ett perfekt resultat! Knäck 1 ägg i en högre bunke/kanna/mixerkanna. Tillsätt 1 finriven/pressad vitlöksklyfta, 1 tsk dijonsenap, 1 msk citronsaft, en klick […]
Chimichurri
En sydamerikansk örtsås/dip med lite sting. Underbar till färskpotatis och en köttbit! Finhacka 1 kruka bladpersilja (ca 1 dl) och 1 liten schalottenlök. Riv eller pressa 1 liten vitlöksklyfta. Blanda persiljan och de båda löksorterna med ca 0,5 dl olivolja samt en stor klyfta pressad citron. Smaksätt med chiliflakes, salt och nymalen svartpeppar. Klart!
Vildsvinsbiffar med timjan och vitlök
Saftiga biffar som får puttra i en gräddig sås med en härlig doft av sherry. Serveras gärna med långsamt bakade tomater och rotfruktsterrin. Blanda samman 2 msk ströbröd och 0,75 dl mjölk. Krydda med torkad timjan (smula torkade örter mellan handflatorna, då frigörs smaken mer), salt och nymalen svartpeppar. Rör även ner 1-2 rivna/pressade vitlöksklyftor. […]
Hummus
En silkeslen och krämig hummus fick jag till genom att tillsätta vatten vid mixningen. Tänk så bra tips man får på Facebook! Helt ljuvligt resultat! Häll av 1 tetra kokta kikärtor. Om du vill kan du spara spadet till att göra veganska maränger eller vegansk majonnäs. Häll kikärtorna i matberedaren. Tillsätt 2 msk olivolja, lite […]
Balsamvinägersås
En mustig sås, ett trevligt alternativt till den klassiska rödvinssåsen! Såsen passar bra till både kyckling, fläskkött och nötkött. Börja med en reduktion: Skala och finhacka 1 liten gul lök eller schalottenlök. Låt löken fräsa och bli mjuk i en liten klick smör i en gryta. Tillsätt 1 msk socker och låt sockret karamelliseras tillsammans […]