Pilgrimsmussla kan ersättas med kammussla, som oftast finns i frysdisken i välsorterade mataffärer. Brynt smör, misopasta, citron och sesamfrön. Så enkelt, så snyggt och så gott! Beräkna 2-3 musslor per person. Frysta musslor behöver så klart tinas! Ta bort den lilla muskeln som brukar sitta kvar på sidan av musslan. Receptet nedan gäller för fyra […]
Skaldjur
Hummersallad med grönkål och gräddig dressing
Mat-Tina, eller Tina Nordström, lade ut denna på sitt Instagramkonto lagom till nyår 2024. Herre jösses, så gott! Självklart går det lika bra med räkor eller kräftstjärtar. På hennes hemsida finns t o m en film 🙂 Jag måste säga att denna sötsyrliga, gräddiga dressing var supergod och kommer göras flera gånger till andra sallader. […]
Kräftfond
Kräftskiva => fond till två fisksoppor en annan dag! Skala och grovhacka 1 liten gul lök och 1 vitlöksklyfta. Hetta upp lite flytande smör i en stor gryta. Fräs 1 liter kräftskal tillsammans med lök och vitlök. Tillsätt 2 msk tomatpuré och låt fräsa några minuter. Rör därefter ner 2 msk vetemjöl. Tillsätt 0,5 dl […]
Smörgåstårta med kräftstjärtar
Två goda röror mellan Polarbröd – sååå gott så här i augusti! Fyllning 1: 4 hårdkokta ägg 2 dl crème fraiche 1 dl majonnäs pressad citron frusen dill (eller färsk om du vill) salt och nymalen svartpeppar Grovhacka äggen, exempelvis med äggskivaren (skiva, vrid ett kvarts varv och skriva igen). Blanda ihop fyllningen och låt […]
Paella med kyckling och räkor
En klassisk paella ska få ta tid och ges mycket kärlek. Det kanske inte är den snabbaste rätten, men om du har gott om tid på dig någon dag tycker jag du ska låta saffransdoften sprida sig i ditt kök. Paella kan serveras med kyckling, korv, fisk, skaldjur… Man kan köra på ett protein eller […]
Friterade räkor med krispig blomkålssallad
Självklart väljer vi jätteräkor från godkända odlingar! Tina frysta jätteräkor, beräkna 10-15 räkor per person (ca 450 g). Koka ris till fyra personer. Rör ihop frityrsmeten: 2 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 0,5 tsk salt, 1 äggvita och 1,5 dl ljus öl. Lägg ner räkorna i frityrsmeten. Hetta upp neutral olja till 180 grader, i […]
Langos
Langos – ett måste när man är på festival eller marknad. Inte sant? Men inte alls svårt att göra hemma, och dessutom med en fräschare känsla. Toppa med valfria salta tillbehör – eller varför inte Nutella för dessertversion? Mitt recept kommer från ICA.se. I kommentarsfältet på ICA:s hemsida såg jag ett tips om att göra […]
Poké bowl med räkor, mango, cashewnötter och sriracha-majjo
Pokébowl, allt gott i en liten skål! Sushiris i botten och massa smaskiga saker på toppen! Koka 3 dl rundkornigt japanskt ris, alltså sushiris. Medan riset kokar rör du samman smaksättningen till riset, nämligen 2 msk risvinäger, 1 msk strösocker och 0,5 msk salt. Låt den lilla skålen stå på arbetsbänken medan riset kokar. Rör ihop 1 dl god majonnäs med valfri mängd sriracha-sås (chilisås). […]
Pasta med grönkål, parmesan och pumpa
En enkel men smakrik pastarätt, välj själv om du vill servera den vegetarisk eller med ex. räkor till. Koka pasta till fyra personer (ca 300 g). Rosta en näve pumpakärnor i en het, torr stekpanna tillsammans med lite flingsalt. Passa det noga, det går fort! Lägg fröna i en skål så länge. Plocka bladen från 4-5 stjälkar grönkål. Skölj grönkålen och […]
Vietnamesiska sommarrullar
Upphovsmakaren till detta recept är Jennie Walldén, och originalreceptet hittar ni här. Vi fyllde våra rullar med handpillade räkor, buljongkokt kyckling, glasnudlar, sallad, alfagroddar, persilja, morot, gurka och salladslök. Så fräscht och gott – och lite starkt med den ena dipsåsen 🙂 De går enkelt att göra vegetariska/veganska om så önskas, välj fyllning som passar dig! […]
Rökta räkor och rökt lax
Vi har en rök kopplad till vår grill – fantastiskt trevligt! Men det går även att röka på en vanlig klotgrill, det går dock lite fortare eftersom det blir betydligt varmare att ha råvarorna så nära glödbädden. Rökta räkor Tänd upp grillen/röken genom indirekt grillteknik, dvs. lägg kol endast på ena halvan. Lägg blötlagda rökspån […]
Färsk pasta med krämig kräftsås
En lyxig pastasås med grädde och kräftstjärtar. Enkelt men ack så gott! Ansa, skölj och skiva 10 cm purjolök (gärna den ljusgröna delen). Fräs purjon i lite smör i en kastrull tills löken mjuknar, tillsätt 3 dl mellan- eller vispgrädde. Krydda med en god citronpeppar, fryst dill, nymalen svartpeppar och salt. Låt såsen koka ihop och tjockna. Koka färsk pasta under tiden, två paket á 250 g […]