Ovo-vegetariska biffar som är så goda! Jag funderar på att smaksätta med garam masala nästa gång och servera med indiska tillbehör. Denna gång blev det smaker från Medelhavet, med bland annat en kall basilika- och vitlökssås. Grovriv 1 zucchini och lägg i ett durkslag. Salta och låt stå i ca 10 minuter. Hacka 2 salladslökar. […]
Vegetariskt (lakto-ovo)
Västerbottenspannacotta
Oj, detta var väldigt gott – men otroligt mäktigt! Jag serverade i martiniglas, men jag skulle säga att ett betydligt mindre glas räcker! Räkna med att receptet, som egentligen är för fyra portioner, räcker till det dubbla. Jag hittade receptet på Instagramkontot ”Matbubbel”. Lägg 1 gelatinblad i kallt vatten, ca 5 minuter. Finhacka 0,5 rödlök […]
Pasta med fantastisk sås med karamelliserad lök
Så mycket gott man hittar på Instagram! Originalreceptet kommer från kontot @matpatti En fantastiskt god pastasås som kan serveras som den är eller med valfritt protein. Vi valde svensk grillost, kommer även testa med kyckling framöver. Skala och skiva 3 gula lökar. Skala och finhacka 1-2 vitlöksklyftor. Smält en klick smör i stekpannan och låt […]
Sötpotatissoppa med curry och chili
Tärna, koka, mixa – klart! Börja med att skala och tärna 800 g sötpotatis. Skala och grovhacka 1 gul lök och 1-2 vitlöksklyftor. Hetta upp lite olivolja i en gryta, fräs på sötpotatis, lök och vitlök några minuter. Pudra över curry och tillsätt någon form av chili (jag tog chilipulver för enkelhetens skull). Tillsätt nu […]
Halloumi Carbonara
Nej, det är inte en carbonara. Men kanske kan vi säga att pastasåsen är inspirerad av den klassiska rätten? Koka pasta till fyra personer. Tärna 400 g halloumi eller svensk grillost. Stek gyllene i lite olivolja. Mot slutet låter du 2 finrivna vitlöksklyftor fräsa med. Vispa samman 3 äggulor och 3 dl vispgrädde i en […]
Krispig broccolisallad med lime och persilja
Du slänger väl inte broccolistammen?! Den är krispig och god! Skala 1 broccolistam (från ett 250 g-stånd). Skiva tunt och strimla sedan till tändstickor. Lägg dessa i en skål. Finriv skalet från 1 lime och blanda med broccolin. Persilja (fryst går utmärkt), en skvätt olivolja samt salt och nymalen svartpeppar är allt som sedan behövs. […]
Butter Chicken (eller Halloumi)
Butter Chicken är egentligen en gryta, men jag gjorde en anpassad version med såsen serverad bredvid hela kycklingfiléer. Ersätt gärna kycklingen med grillost/halloumi, så gott! Receptet på såsen är min version utifrån guldgruvan Zeinas Kitchen. Finhacka 1 stor gul lök och 2 vitlöksklyftor. Fräs detta i lite smör i en stekpanna och tillsätt sedan kryddor: […]
Okonomiyaki – japanska kålpannkakor
Gott, billigt, vegetariskt, fräscht, snabbt – vad mer kan man begära? Receptet på pannkakorna kommer från ica.se och såsen från koket.se Börja med såsen: Blanda samman 0,5 dl ketchup, 1 msk honung, 1 msk japansk soya och 2-3 msk worcestersås. Vill du ha mer hetta? Tillsätt lite Sriracha eller annan chilisås. Dags att börja med […]
Grillade grönsaker med varmt smör
Kul när experiment blir så lyckade! Grilla valfria grönsaker, varva på fat och ringla över smält smör. Enkelt och vackert! Smält smör (ca 50 g för fyra portioner). Smaksätt smöret på valfritt sätt. Jag botaniserade i kryddträdgården och valde rosmarin tillsammans med riven vitlök, salt och nymalen svartpeppar. Grilla valfria grönsaker. Jag tog skivad squash […]
Vegansk linsgryta med squash
Ett litet hitte-på-recept. Som blev väldigt lyckat! Fin syra från limen och crunch från nötterna. En riktig turbomiddag! Häll av 1 tetra gröna linser i en sil, skölj av och låt rinna av. Skär 1 liten sqush i bitar. Jag använde en tandad kniv och skar ”stavar”, det blev lite extra tjusigt. Skala 1 gul […]
Gazpacho
Hett i solen, då passar det med en kall lunch! Receptet nedan ger två lunchportioner eller fyra förättsportioner. Grovhacka 1 röd paprika, 1 rödlök och ca 10 cm gurka. Lägg detta i mixern tillsammans med 1 finriven vitlöksklyfta, 1 burk krossade tomater samt lite sambal oelek (eller annan form av chili). Mixa snabbt ihop till […]
Vårsallad
En underbar tager-vad-man-haver-sallad med en balsamvinägervinegrette! En sallad på våren, när färskpotatis och jordgubbar börjar synas i butikshyllorna men när frysta grönsaker ger mer färg än färska. Koka 400 g färskpotatis, låt svalna. Tina 100 g frysta ärtor, eller ta hälften ärtor och hälften edamamebönor. Skär 100 g färska jordgubbar i bitar. Lägg ut salladsblad […]