Gott, billigt, vegetariskt, fräscht, snabbt – vad mer kan man begära? Receptet på pannkakorna kommer från ica.se och såsen från koket.se Börja med såsen: Blanda samman 0,5 dl ketchup, 1 msk honung, 1 msk japansk soya och 2-3 msk worcestersås. Vill du ha mer hetta? Tillsätt lite Sriracha eller annan chilisås. Dags att börja med […]
Vegetariskt (lakto-ovo)
Grillade grönsaker med varmt smör
Kul när experiment blir så lyckade! Grilla valfria grönsaker, varva på fat och ringla över smält smör. Enkelt och vackert! Smält smör (ca 50 g för fyra portioner). Smaksätt smöret på valfritt sätt. Jag botaniserade i kryddträdgården och valde rosmarin tillsammans med riven vitlök, salt och nymalen svartpeppar. Grilla valfria grönsaker. Jag tog skivad squash […]
Vegansk linsgryta med squash
Ett litet hitte-på-recept. Som blev väldigt lyckat! Fin syra från limen och crunch från nötterna. En riktig turbomiddag! Häll av 1 tetra gröna linser i en sil, skölj av och låt rinna av. Skär 1 liten sqush i bitar. Jag använde en tandad kniv och skar “stavar”, det blev lite extra tjusigt. Skala 1 gul […]
Gazpacho
Hett i solen, då passar det med en kall lunch! Receptet nedan ger två lunchportioner eller fyra förättsportioner. Grovhacka 1 röd paprika, 1 rödlök och ca 10 cm gurka. Lägg detta i mixern tillsammans med 1 finriven vitlöksklyfta, 1 burk krossade tomater samt lite sambal oelek (eller annan form av chili). Mixa snabbt ihop till […]
Vårsallad
En underbar tager-vad-man-haver-sallad med en balsamvinägervinegrette! En sallad på våren, när färskpotatis och jordgubbar börjar synas i butikshyllorna men när frysta grönsaker ger mer färg än färska. Koka 400 g färskpotatis, låt svalna. Tina 100 g frysta ärtor, eller ta hälften ärtor och hälften edamamebönor. Skär 100 g färska jordgubbar i bitar. Lägg ut salladsblad […]
Raggmunk
Jag trodde raggmunk var svårt att göra… Det var det definitivt inte! Men jag fick dem inte riktigt lika frasiga och “taggiga” i kanterna som mormor. Övning ger färdighet, tänker jag 🙂 Servera med klassiskt sidfläsk eller varför inte med krispiga, wokade grönsaker för en lakto-ovo vegetarisk rätt? Börja med att vispa samman smeten: Vispa […]
Friterade bollar med röda linser och morot
Receptet hittade jag på Jennie Walldéns FB (fd Mästerkocken, TV4). Perfekt för Meat Free Monday 🙂 Frasiga på utsidan, mjuka på insidan. Riktigt goda! Koka upp vatten, lägg ner 2,5 dl torkade röda linser. Lägg på locket och ställ kastrullen åt sidan. Låt linserna bada varmt i 10 minuter innan du häller av dem i […]
Tacos med kikärtor
Vegetariska/veganska tacos! Riktigt nice! Fri tolkning från originalreceptet som du hittar hos selina.se Häll av 2 förpackningar kikärtor. Spara ev. spadet till veganska maränger eller majonnäs. Finhacka 2-3 klyftor vitlök. Hetta upp lite neutral olja i en kastrull. Fräs kikärtor och vitlök någon minut. Tillsätt sedan ett gäng kryddor: 0,5 msk paprikapulver 0,5 msk spiskummin […]
Hummus
En silkeslen och krämig hummus fick jag till genom att tillsätta vatten vid mixningen. Tänk så bra tips man får på Facebook! Helt ljuvligt resultat! Häll av 1 tetra kokta kikärtor. Om du vill kan du spara spadet till att göra veganska maränger eller vegansk majonnäs. Häll kikärtorna i matberedaren. Tillsätt 2 msk olivolja, lite […]
Falafel i bröd
Ja, man kan göra egen falafel. Men jag måste säga att märket Garant, som du hittar på ex. Willy:s, har himla god falafel. Ibland får man faktiskt ta genvägar, det viktigaste är att samlas vid måltiden – eller hur? Börja med yoghurtdressingen: Blanda 2 dl naturell lättyoghurt med 1-2 rivna vitlöksklyftor och lite fryst persilja. […]
Linsbolognese
Röda linser är ett riktigt bra alternativ till köttfärs. Maken tog till och med om av denna middag! 😉 Den snabblagade bolognesen är vegansk, men vi toppade våra tallrikar med generöst med parmesanost. Receptet kommer från ICA.se Finhacka 1 gul lök och 2 vitlöksklyftor. Skala och finriv 1 morot och ca 100 g rotselleri fint (använd gärna matberedaren). Hetta upp lite olivolja i botten av […]
Vegetariska tacos med röda linser
Röran är t o m vegansk. Men vanlig ost till, så det går inte att kalla det för vegansk tacos. Vi är en köttälskande familj, men just här luras vi nästan att tro att det är köttfärs vi äter. Riktigt gott! Tusen tack Helena H för inspirationen! Blanda allt i en tjockbottnad gryta: 2 x 400 […]