Du slänger väl inte broccolistammen?! Den är krispig och god! Skala 1 broccolistam (från ett 250 g-stånd). Skiva tunt och strimla sedan till tändstickor. Lägg dessa i en skål. Finriv skalet från 1 lime och blanda med broccolin. Persilja (fryst går utmärkt), en skvätt olivolja samt salt och nymalen svartpeppar är allt som sedan behövs. […]
Vegetariskt (lakto-ovo)
Butter Chicken (eller Halloumi)
Butter Chicken är egentligen en gryta, men jag gjorde en anpassad version med såsen serverad bredvid hela kycklingfiléer. Ersätt gärna kycklingen med grillost/halloumi, så gott! Receptet på såsen är min version utifrån guldgruvan Zeinas Kitchen. Finhacka 1 stor gul lök och 2 vitlöksklyftor. Fräs detta i lite smör i en stekpanna och tillsätt sedan kryddor: […]
Okonomiyaki – japanska kålpannkakor
Gott, billigt, vegetariskt, fräscht, snabbt – vad mer kan man begära? Receptet på pannkakorna kommer från ica.se och såsen från koket.se Börja med såsen: Blanda samman 0,5 dl ketchup, 1 msk honung, 1 msk japansk soya och 2-3 msk worcestersås. Vill du ha mer hetta? Tillsätt lite Sriracha eller annan chilisås. Dags att börja med […]
Grillade grönsaker med varmt smör
Kul när experiment blir så lyckade! Grilla valfria grönsaker, varva på fat och ringla över smält smör. Enkelt och vackert! Smält smör (ca 50 g för fyra portioner). Smaksätt smöret på valfritt sätt. Jag botaniserade i kryddträdgården och valde rosmarin tillsammans med riven vitlök, salt och nymalen svartpeppar. Grilla valfria grönsaker. Jag tog skivad squash […]
Vegansk linsgryta med squash
Ett litet hitte-på-recept. Som blev väldigt lyckat! Fin syra från limen och crunch från nötterna. En riktig turbomiddag! Häll av 1 tetra gröna linser i en sil, skölj av och låt rinna av. Skär 1 liten sqush i bitar. Jag använde en tandad kniv och skar “stavar”, det blev lite extra tjusigt. Skala 1 gul […]
Gazpacho
Hett i solen, då passar det med en kall lunch! Receptet nedan ger två lunchportioner eller fyra förättsportioner. Grovhacka 1 röd paprika, 1 rödlök och ca 10 cm gurka. Lägg detta i mixern tillsammans med 1 finriven vitlöksklyfta, 1 burk krossade tomater samt lite sambal oelek (eller annan form av chili). Mixa snabbt ihop till […]
Vårsallad
En underbar tager-vad-man-haver-sallad med en balsamvinägervinegrette! En sallad på våren, när färskpotatis och jordgubbar börjar synas i butikshyllorna men när frysta grönsaker ger mer färg än färska. Koka 400 g färskpotatis, låt svalna. Tina 100 g frysta ärtor, eller ta hälften ärtor och hälften edamamebönor. Skär 100 g färska jordgubbar i bitar. Lägg ut salladsblad […]
Raggmunk
Jag trodde raggmunk var svårt att göra… Det var det definitivt inte! Men jag fick dem inte riktigt lika frasiga och “taggiga” i kanterna som mormor. Övning ger färdighet, tänker jag 🙂 Servera med klassiskt sidfläsk eller varför inte med krispiga, wokade grönsaker för en lakto-ovo vegetarisk rätt? Börja med att vispa samman smeten: Vispa […]
Friterade bollar med röda linser och morot
Receptet hittade jag på Jennie Walldéns FB (fd Mästerkocken, TV4). Perfekt för Meat Free Monday 🙂 Frasiga på utsidan, mjuka på insidan. Riktigt goda! Koka upp vatten, lägg ner 2,5 dl torkade röda linser. Lägg på locket och ställ kastrullen åt sidan. Låt linserna bada varmt i 10 minuter innan du häller av dem i […]
Tacos med kikärtor
Vegetariska/veganska tacos! Riktigt nice! Fri tolkning från originalreceptet som du hittar hos selina.se Häll av 2 förpackningar kikärtor. Spara ev. spadet till veganska maränger eller majonnäs. Finhacka 2-3 klyftor vitlök. Hetta upp lite neutral olja i en kastrull. Fräs kikärtor och vitlök någon minut. Tillsätt sedan ett gäng kryddor: 0,5 msk paprikapulver 0,5 msk spiskummin […]
Hummus
En silkeslen och krämig hummus fick jag till genom att tillsätta vatten vid mixningen. Tänk så bra tips man får på Facebook! Helt ljuvligt resultat! Häll av 1 tetra kokta kikärtor. Om du vill kan du spara spadet till att göra veganska maränger eller vegansk majonnäs. Häll kikärtorna i matberedaren. Tillsätt 2 msk olivolja, lite […]
Falafel i bröd
Ja, man kan göra egen falafel. Men jag måste säga att märket Garant, som du hittar på ex. Willy:s, har himla god falafel. Ibland får man faktiskt ta genvägar, det viktigaste är att samlas vid måltiden – eller hur? Börja med yoghurtdressingen: Blanda 2 dl naturell lättyoghurt med 1-2 rivna vitlöksklyftor och lite fryst persilja. […]