Fisk

Rödbets- och citrongravad lax
Buffé, Fisk, Jul

Rödbets- och citrongravad lax

Såå vacker! Det finns mängder med recept på rödbetsgravad lax, mitt hämtades från ica.se Men deras 1 kg-bit ersattes med ca 250 gram hos mig… Skala och grovriv 1 liten rödbeta. Blanda 1 msk strösocker och 1 msk salt i en plastpåse. Lägg ner rödbetsrivet samt lite finrivet citronskal (ett par drag på en citron […]

Romsås
Fisk, Sås & Kryddsmör

Romsås

En klassisk romsås till fisk. Mums! Blanda 2 dl crème fraiche (jag använder 34 % fetthalt), 1/2 burk röd rom, 1/2 finhackad rödlök, lite hackad persilja eller dill (fryst går utmärkt) samt salt och nymalensvartpeppar. Låt stå i kylen fram till servering. Såsen blir godast om den får stå ett tag, ex. över natten.

Steamed buns with pulled salmon
Bröd (med jäst), Fisk, Macka

Steamed buns with pulled salmon

Ångade bröd med dragen lax. Alltså, det låter bättre på engelska… “Bao” kommer ursprungligen från Kina men har snabbt spridit sig utanför landets gränser. Och vilken tur, det är ju sååå gott! Receptet hittade jag via Facebook på KIT.se. Klicka här för att se instruktionsfilm! Satsen ger 24 bröd, beräkna ca 3 bröd per person. Bröd som går […]

Gräddig lax med soltorkad tomat, vitlök och babyspenat
Fisk

Gräddig lax med soltorkad tomat, vitlök och babyspenat

En smidig vardagsrätt som funkar till ugnsrostade grönsaker/rotfrukter, kokt potatis, pasta eller ris! Receptet hittade jag på den jättefina matbloggen Landleys kök. Jag rekommenderar ett – eller flera – besök på denna blogg. Hacka 1 gul lök och 1 vitlöksklyfta. Skär 6-8 st soltorkade tomater i olja i småbitar.  Smält lite flytande smör i stekpannan och låt gul lök, vitlök och soltorkade tomater mjukna […]

Smörstekt torskrygg med jordärtskockspuré och rödbetor
Fisk, Tillbehör

Smörstekt torskrygg med jordärtskockspuré och rödbetor

Len puré till smörtekt fisk, mmmm!  Koka 400-500 g färska rödbetor mjuka, det tar 15-30 minuter beroende på storlek.  Skala 500 g jordärtskockor och 500 g mjölig potatis. Skär i jämnstora bitar och koka mjuka i saltat vatten. Är rödbetorna färdigkokta nu? Häll av dem och låt dem sedan svalna i kallt vatten innan du skalar dem och skär i bitar. Håll […]

Gräslökssås
Fisk, Sås & Kryddsmör

Underbar gräslökssås

En helt underbar gräslökssås med smör, grädde och vitt vin! Serverades till smörstekt kolja, delikatesspotatis och krispiga suger snaps    Börja med att göra en kraftig fiskbuljong. Från scratch? Nej nej, med buljongtärning 🙂  Skala och hacka 1 schalottenlök. Lägg lök i en liten kastrull tillsammans med 1 fiskbuljongtärning, 6 vitpepparkorn, 1-2 lagerblad (beroende på storlek), lite torkad timjan samt 2,5 dl vatten. Låt koka […]

Wrap med fänkåls- och gurksallad och smörstekt torskfilé
Fisk

Wrap med fänkåls- och gurksallad och smörstekt torskfilé

Fryst, tinad torskfilé – japp, sådant där torskblock! Självklart går det bra med styckfrysta filéer eller färsk, det bestämmer din plånbok 🙂 Ett hitte-på-recept som blev väldigt lyckat, och snabblagat! Börja med fänkåls- och gurksalladen, receptet hittar du här. Beräkna 400-500 g torskfiléer till fyra portioner (en rejäl wrap räcker per person, enligt mig). Salta och peppra fisken (jag använder nymalen svartpeppar till […]

Laxplanka med parmesanmos och ärtstomp
Fisk, Tillbehör

Laxplanka med parmesanmos och ärtstomp

Saftig laxfilé, kryddsmör med gräslök, potatismos med parmesanost samt ärtor som mosats med citron… Gott? Det vet du! Börja med potatismoset: Skala och koka ca 1 kg mjölig potatis och gör ett ganska fat potatismos med smör, mjölk och riven parmesanost. Krydda med salt och nymalen svartpeppar/vitpeppar. Om du har 2 äggulor så släng gärna i dem oxå, men det är inget måste. Fortsätt med kryddsmöret: Rör samman 100 […]

Ärtpuré till ex. fish'n'chips
Fisk, Tillbehör

Ärtpuré till ex. fish’n’chips

Gröna ärtor som får koka i grädde och sedan mixas. Ett snabbt, fräscht och smakrikt tillbehör till ex. fish’n’chips. Jag tror att man även kan (ska) ha mynta i, men jag är inte stormförtjust i mynta i mat – däremot i dryck 😉  Hacka 1 liten gul lök.  Hetta upp en klick smör i botten av en liten […]