Inkokt lax med citrongräs och chili samt kall ärtsås med wasabi

Inkokt lax med citrongräs och chili samt kall ärtsås med wasabi

Detta recept hittade jag på “Allt om mat”. Supergott och fräscht! Ärtsåsen var en ny trevlig bekantskap. Jag kan tänka mig att en citronaioli också är gott till denna kalla fiskrätt.

Laxen förbereds dagen innan:

Ta bort skinnet från en fin laxbit á 700 g. Skär laxen i 1,5 cm tjocka skivor och lägg i en stor ugnsform. 

Koka upp lagen som laxen ska tillagas i; lagen består av 1 liter vatten, 1 msk salt, 1-1,5 röd chili (skivad, ev. urkärnad beroende på hur mycket hetta du vill ha) samt 3 stjälkar citrongräs (banka på dem och strimla dem därefter). Låt lagen koka ca 10 minuter, så att smakerna verkligen frigörs i lagen. 

Sätt ugnen på 200 grader, ugnsgallret ska vara i mitten av ugnen. 

Häll den kokheta lagen över laxen och sätt sedan in laxen i ugnen. Där ska den vara 5 minuter, inte längre. Ta ut laxen och låt svalna innan du plastar formen och sätter in den i kylskåpet över natten. Självklart ska laxen då ligga i lagen, den ska ju bli “inkokt”. 

Dagen efter rör du ihop den kalla såsen: 

Tina 150 g gröna ärtor. Mixa de tinade ärtorna till en puré tillsammans med 1 dl persilja, 1 dl körvel (eller 1 tsk torkad om du inte hittar färsk körvel i butiken) samt 2 msk crème fraiche. Blanda ner den gröna purén i knappt 2 dl crème fraiche (ja, du norpade ju 2 msk innan). Smaksätt såsen med pressad citronsaftwasabi på tubsalt och nymalen svartpeppar

Då återstår bara att koka potatis till fyra personer samt blanda en fräsch och krispig sallad. Vi tog det som fanns i kylen vilket blev bl a sockerärtor, rädisor och tomater med en citronvinegrette.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *