Etikett: senap

Skinka med örttäcke
Buffé, Jul, Påsk

Skinka med örttäcke

Julskinka men i vårskrud! Ett örtigt och fräscht täcke. Mycket gott! Och vackert! Sätt ugnen på 225 grader, ugnsgallret ska vara i mitten av ugnen. Jag valde färdigkokt helgskinka á 2 kg, men självklart går det bra att koka/ugnssteka rimmad skinka. Skär bort svålen och det mesta av fettet, lägg skinkan i en ugnsfast form. […]

Röd coleslaw
Sallad, Tillbehör

Röd coleslaw

Färgen! Underbart! Receptet ger 4-6 portioner. Strimla 1/2 litet rödkålshuvud tunt. Skala, halvera och skiva 1 liten rödlök. Lägg detta i en skål och häll över 1 msk vit balsamvinäger. Massera in vinägern i lök och kål. Klicka ner alla ingredienser till dressingen i skålen: 1/2 dl majonnäs, 1/2 dl crème fraiche (34 %) och 1 msk sötstark senap (jag tog Johnny’s). Blanda runt […]

Falukorv med senapssås och ris
Korv, Sås & Kryddsmör

Falukorv med senapssås och ris

På denna blogg finns ett recept på en jättegod falukorvsgratäng. Detta är en förenklad version med färre moment som passar perfekt när middagen behöver vara extra lättlagad. Skriva och stek falukorv. Koka ris till fyra personer (jag brukar helt utan sponsring slå ett slag för Tupperwares fantastiska riskokare för micron).  Dags för såsen! Ansa och skölj ca 10 cm purjolök, den vita delen. […]

Kryddkorv, rotfruktspytt och senapscreme
Korv, Sås & Kryddsmör, Tillbehör

Kryddkorv, rotfruktspytt och senapscreme

Jag brukar förbereda rotfrukterna och såsen dagen innan, så går vardagsmatlagningen snabbt! Senapscreme: Blanda 2 dl crème fraiche, 0,5 dl majonnäs och 1 msk valfri senap (jag brukar ta hälften grovkornig och hälften sötstark). Smaka av med salt, nymalen svartpeppar och ev. lite honung (beroende på hur söt senap du använder). Plasta och ställ i kylen fram till servering.  Rotfruktspytt: Skala valfria rotfrukter (potatis, morot, sötpotatis, palsternacka…) […]

Griljerad julskinka
Jul

Griljerad julskinka

Om man griljerar en skinka i oktober så heter det “helgskinka”. Men det smakar ändå JUL 😉 Jag läste ett tips om att blanda ströbrödet i ägg- och senapsröran, det var himla smidigt och blev bättre fördelat!  Sätt ugnen på 225 grader. Skär bort svål och överflödigt fett från den färdigkokta julskinkan. Lägg den i en […]

Senapscreme med touche av apelsin
Sås & Kryddsmör

Senapscreme med touche av apelsin

Det är en fröjd att besöka skördemässor i september! Färsk salsiccia och massa goda grönsaker. Som tillbehör passade en kall sås med smak av gronkornig senap och apelsin. Blanda 2 dl crème fraiche (34 % fetthalt, enligt mig) med 1-2 msk grovkornig senap. Tvätta en apelsin noga. Finriv sedan lite av skalet ner i såsen, det ska inte vara för […]

Buffé, Jul, Plock (antipasti, meze, tapas...)

Snittar med julskinka, senapscréme och granatäpple

Perfekt tilltugg till glöggminglet – eller uppesittarkvällen! Receptet är en variant på Monica Ahlbergs recept. Tyvärr har jag ingen bild, får ta tag i det… Blanda först ihop senapscrémen, som består av 3 msk grovkornig senap, 2 msk majonnäs och 1 tsk finrivet apelsinskal. Skär 5-6 skivor kavring eller 3-4 skivor vörtbröd i triangelformade snittar. Rosta dem gärna i ugnen ett par […]

Clementinmarinerade rödbetor
Jul, Sallad

Clementinmarinerade rödbetor

Ett gott tillbehör med vintrig smak. Receptet är hämtat från Allt om mat. Koka 300 g rödbetor, gärna små delikatessrödbetor (tar 20-40 minuter beroende på storlek). Lägg rödbetorna i kallt vatten och låt svalna innan du skalar dem. Klyfta rödbetorna och blanda dem med en dressing som består av finrivet skal och saft från 1 clementin, 1 tsk senap av […]