Hemkunskapsboken från 8:an, fortfarande bästa receptet 🙂 Eller hur? Klassiska rundlar med kryss eller bakade i portionsform? Sätt ugnen på 250 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Blanda de torra ingredienserna i en bunke: 4,5 dl vetemjöl (jag brukar ta 2,5 dl vetemjöl och 2 dl grahamsmjöl) 2 tsk bakpulver 0,5 tsk salt Frön […]
Frukost & Brunch
Scones med citron och ingefära
Helt vanlig scones, men med en härlig syra från citron och ingefära. Gudomligt gott! Originalreceptet från “Fredriks fika” (Allas) innehåller bara vetemjöl, men jag tänker att det blir riktigt bra att ersätta lite vetemjöl med grahamsmjöl och frön för ett mer fiberrikt resultat. Receptet ger 6-8 portionsscones, vilket jag tänker är lagom för 3-4 frukostsugna […]
Hemgjord, knaprig müsli
Såå gott med hemgjord müsli! Man kontrollerar själv vad som läggs i, vilket är perfekt för oss som är nötallergiker. Här kommer ett basrecept som du kan variera i oändlighet med ex. kokos och torkade frukter (och ja, nötter om du så vill). Jag följer min mammas råd och kör länge på lägre temperatur, dvs. […]
Glutenfri snabbakad limpa
Man tager vad man haver och blandar två olika recept som hittades via Google-sökning! Jag skulle ha med mig brödet till en personalfika, så jag skivade brödet innan jag frös in det. Det mottogs med beröm av kollegorna – oavsett glutenintolerans eller ej. Jag tror det rivna äpplet gjorde det saftigt och ej smuligt, som […]
Filmjölksbröd
Snabbakat bröd med filmjölk och bikarbonat.
Fattiga riddare
Åh, detta var flera år sedan jag åt! Typiskt mellanmål på fritids, eller hur? Serveras antingen med kanel och socker eller med sylt – eller varför inte allt gott på en gång? 😉 Receptet är för 8 brödskivor (16 trianglar), vilket är lagom för fyra hungriga personer. Börja med att göra en lite lösare pannkakssmet: Vispa […]
Pannkaksmuffins med bacon
Varför har jag inte gjort dessa tidigare? Så enkelt och så gott! Nästa gång testar jag en sötare variant med vaniljsocker och serverar med sylt och grädde. Idag blev det utan vaniljsocker och med bacon samt krösamos (lingonsylt) till. Smidig helglunch! En muffinsplåt á 12 muffins räcker till 4 personer. Sätt ugnen på 225 grader, […]
Morotsscone(s)
“Lindas bakskola”, där hittar man alltid nya goda recept på snabbakade bröd! En hederlig sconesdeg som bas, med rivna morötter som smaksättning. Här utbakad som en stor brödkaka, men man kan lika göra mindre bröd. Korta då ner gräddningstiden något! Receptet ger 6-8 mättande brödbitar. Börja med att sätta ugnen på 250 grader, för det […]
Polska äpplepannkakor
Receptet beskrivs på den eminenta matbloggen Zeinas kitchen som en blandning mellan äpplemunkar och amerikanska pannkakor. Jag kan bara instämma, så otroligt goda! Vi avnjöt dem med kanelkryddat äpplemos och florsocker. Men självklart kan man ha sylt, grädde och/eller glass till. Receptet ger ca 20 st, och mättar 4-5 vuxna. Blanda 5 dl vetemjöl, 2 tsk torrjäst, 2 tsk vaniljsocker, 1 […]
Fritatta med babyspenat
En härlig fritatta fylld med skivad potatis, gul lök och babyspenat. Passar till tapas-buffén, på brunchen eller som tillbehör till en köttbit. Denna sats ger åtta portionsbitar. Sätt ugnen på 200 grader. Skala 2-3 potatisar, skär i tunna skivor. Skala, halvera och skiva 1 liten gul lök tunt. Hetta upp olivolja i en stekpanna och bryn potatisen tills […]