Frukost & Brunch

Scones
Bröd (utan jäst), Frukost & Brunch

Scones

Hemkunskapsboken från 8:an, fortfarande bästa receptet 🙂 Eller hur? Klassiska rundlar med kryss eller bakade i portionsform? Sätt ugnen på 250 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Blanda de torra ingredienserna i en bunke: 4,5 dl vetemjöl (jag brukar ta 2,5 dl vetemjöl och 2 dl grahamsmjöl) 2 tsk bakpulver 0,5 tsk salt Frön […]

Scones med citron och ingefära
Bröd (utan jäst), Frukost & Brunch

Scones med citron och ingefära

Helt vanlig scones, men med en härlig syra från citron och ingefära. Gudomligt gott! Originalreceptet från “Fredriks fika” (Allas) innehåller bara vetemjöl, men jag tänker att det blir riktigt bra att ersätta lite vetemjöl med grahamsmjöl och frön för ett mer fiberrikt resultat. Receptet ger 6-8 portionsscones, vilket jag tänker är lagom för 3-4 frukostsugna […]

Hemgjord, knaprig müsli
Frukost & Brunch

Hemgjord, knaprig müsli

Såå gott med hemgjord müsli! Man kontrollerar själv vad som läggs i, vilket är perfekt för oss som är nötallergiker. Här kommer ett basrecept som du kan variera i oändlighet med ex. kokos och torkade frukter (och ja, nötter om du så vill). Jag följer min mammas råd och kör länge på lägre temperatur, dvs. […]

Fattiga riddare
Frukost & Brunch

Fattiga riddare

Åh, detta var flera år sedan jag åt! Typiskt mellanmål på fritids, eller hur? Serveras antingen med kanel och socker eller med sylt – eller varför inte allt gott på en gång? 😉 Receptet är för 8 brödskivor (16 trianglar), vilket är lagom för fyra hungriga personer. Börja med att göra en lite lösare pannkakssmet: Vispa […]

Pannkaksmuffins med bacon
Frukost & Brunch

Pannkaksmuffins med bacon

Varför har jag inte gjort dessa tidigare? Så enkelt och så gott! Nästa gång testar jag en sötare variant med vaniljsocker och serverar med sylt och grädde. Idag blev det utan vaniljsocker och med bacon samt krösamos (lingonsylt) till. Smidig helglunch! En muffinsplåt á 12 muffins räcker till 4 personer.  Sätt ugnen på 225 grader, […]

Morotsscone(s)
Bröd (utan jäst), Frukost & Brunch

Morotsscone(s)

“Lindas bakskola”, där hittar man alltid nya goda recept på snabbakade bröd! En hederlig sconesdeg som bas, med rivna morötter som smaksättning. Här utbakad som en stor brödkaka, men man kan lika göra mindre bröd. Korta då ner gräddningstiden något! Receptet ger 6-8 mättande brödbitar.  Börja med att sätta ugnen på 250 grader, för det […]

Polska äpplepannkakor
Frukost & Brunch

Polska äpplepannkakor

Receptet beskrivs på den eminenta matbloggen Zeinas kitchen som en blandning mellan äpplemunkar och amerikanska pannkakor. Jag kan bara instämma, så otroligt goda! Vi avnjöt dem med kanelkryddat äpplemos och florsocker. Men självklart kan man ha sylt, grädde och/eller glass till. Receptet ger ca 20 st, och mättar 4-5 vuxna. Blanda 5 dl vetemjöl, 2 tsk torrjäst, 2 tsk vaniljsocker, 1 […]

Fritatta med babyspenat
Buffé, Frukost & Brunch, Tillbehör, Vegetariskt (lakto-ovo)

Fritatta med babyspenat

En härlig fritatta fylld med skivad potatis, gul lök och babyspenat. Passar till tapas-buffén, på brunchen eller som tillbehör till en köttbit. Denna sats ger åtta portionsbitar.  Sätt ugnen på 200 grader.  Skala 2-3 potatisar, skär i tunna skivor. Skala, halvera och skiva 1 liten gul lök tunt.  Hetta upp olivolja i en stekpanna och bryn potatisen tills […]