Hemgjord, knaprig müsli

Hemgjord, knaprig müsli

Såå gott med hemgjord müsli! Man kontrollerar själv vad som läggs i, vilket är perfekt för oss som är nötallergiker. Här kommer ett basrecept som du kan variera i oändlighet med ex. kokos och torkade frukter (och ja, nötter om du så vill). Jag följer min mammas råd och kör länge på lägre temperatur, dvs. 150 grader istället för 200 grader som anges i många recept. Detta tillagningssätt tycker jag ger en knaprigare müsli!

Sätt ugnen på 150 grader. Ta fram en ugnsplåt med höga kanter. Diska av den så den blir helt ren, eller så ren en ugnsplåt nu kan bli 😉

Blanda alla ingredienser i en bunke:

  • 6 dl havregryn (alternativt 3 dl havregryn och 3 dl rågflingor)
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl pumpafrön
  • 0,5 dl hela linfrön
  • 0,5 dl råsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1,25 dl vatten
  • 3 msk neutral olja (ex. raps- eller solrosolja)

Fördela müsliblandningen på ugnsplåten. Sätt in i mitten av ugnen och grädda i ca 30 minuter totalt. Rör ofta, kanske var 7:e minut. När du är nöjd med müslins knaprighet stänger du av ugnen och låter müslin stå kvar i eftervärmen. Ha då ugnsluckan lätt på glänt.

Om du önskar kokos eller nötter/mandel tillsätter du detta efter halva tillagningstiden. När müslin har svalnat helt kan du blanda ner torkad frukt skuren i småbitar.

Tips! Satsen går utmärkt att dubbla, men tänk då på att tillagningstiden förlängs.