Etikett: gelatin

Strawberry Mojito Cheesecake
Cheesecake, Dessert

Strawberry Mojito Cheesecake

Återigen, det är “Brinken bakar” som ligger bakom originalreceptet. Jag ersatte dock hennes pistagebotten med Digestive pga orkade inte helt enkelt. Oavsett är kakan supergod och en skapelse som imponerar! Hemligheten bakom de snygga rundlarna är att kakan fryses upp och ner i etapper. Kakan kräver dock sin planering, då frysning behövs mellan de olika […]

Kladdkaka med lingonpannacotta
Dessert, Kladdkaka

Kladdkaka med lingonpannacotta

Choklad och lingon – så fräscht ihop! Börja med pannacottan: Lägg 1 gelatinblad i kallt vatten ca 5 minuter. Hetta upp 1,5 dl vispgrädde, 1 dl lingon (frysta går utmärkt) och 0,5 dl strösocker. Mixa den heta lingongrädden och sila ner i en skål. Krama ur gelatinbladet och låt det smälta. Välj nu hur du […]

Citronmelisspannacotta
Dessert

Citronmelisspannacotta

Citronmeliss förtjänar att stå i centrum, inte bara vara ett litet dekorativt blad som lämnas kvar på tallriken när desserten är uppäten. En vit chokladpannacotta med citronmeliss som extra smaksättare, trevligt! Hacka 100 g vit choklad. Lägg 1 gelatinblad i kallt vatten. Hetta upp 2 dl vispgrädde och 1 tsk vaniljsocker. Det ska bli hett […]

Vispad smultronpannacotta
Dessert, Kladdkaka, Tårta

Vispad smultronpannacotta

Smultronen växer så det knakar! Jag tänkte, det måste väl gå att baka med smultron? Internet svämmar inte precis över av smultronrecept, så jag experimenterade lite. Med mycket lyckat resultat! Jag valde att toppa en klassisk kladdkaka med den rosa, fluffiga krämen. Kan tänka mig att den blir ljuvlig i eller på en sommartårta också. […]

Kardemummapannacotta med rostad mandelmassa
Dessert, Semla

Kardemummapannacotta med rostad mandelmassa

Semla fast i pannacotta-format. Helt ljuvligt! Enkelt att göra till många dessutom. Receptet nedan ger fyra-sex portioner. Börja med kardemummapannacottan: Mortla eller mal 2 tsk kardemummakärnor (inte färdigmald!). Blanda 5 dl vispgrädde, 0,5 dl strösocker, 2 tsk vaniljsocker och den mortlade/malda kardemumman i en kastrull. Låt kardemumma grädden hettas upp. Det ska börja ryka om […]

Citronkladdkaka med blåbär och vit choklad
Dessert

Citronkladdkaka med blåbär och vit choklad

Glömde så klart att fotografera när moussetårtan var uppskuren… Men du får föreställa dig ett lager med citronkladdkaka, ett lager med blåbärspannacotta, ett lager med blåbärsmousse och allt detta omslutet av vit chokladmousse. Receptet kommer från bloggen “Erikas fikastund“. Blåbärskomponenterna, ja till och med hela tårtan, kan göras klar i förväg och förvaras i frysen. […]

Blåbärsgrotta med vispad blåbärspannacotta
Dessert, Småkaka/Snitt, Tårta

Blåbärsgrotta med vispad blåbärspannacotta

En klassisk hallongrotta – fast med blåbär och en lite skvätt sirap i degen. Toppad med vispad blåbärspannacotta. Riktigt gott! Detta blev terminens “Specialpedagogen bjuder på fika när betygen är satta” på skolan där jag arbetar. Pannacottan går även utmärkt att ha i eller på en tårta. Sätt ugnen på 200 grader. Börja med kakorna: […]

Limepannacotta
Dessert

Limepannacotta

Pannacotta är enklare än enklast. Denna dessert slängde jag ihop på Valborgsaftons morgon innan jag gick till jobbet. Fem minuters jobb och maximal njutning! Till sommaren kommer jag göra den igen och då låta skuren mynta kröna verket. Lägg 1 gelatinblad i kallt vatten, ca 5 minuter. Hetta upp (inte koka) 3 dl vispgrädde, 3 […]

Semmelcheesecake
Cheesecake, Semla

Semmelcheesecake

Semla och cheesecake ihop! Ja, du hör ju själv. Löjligt gott! Tyvärr vet jag inte vem som har komponerat receptet, då jag sparade ner publicerad skärmdump från Facebook. I det receptet skulle cheesecaken vara i kylen, men fyllningen är alldeles för lös för det… Så jag har tillsatt lite gelatin i mitt recept nedan. Vill […]

Chokladpannacotta
Dessert

Chokladpannacotta

Mörk choklad á 70 % kakaohalt blir bäst. Om du vill ha annan mörk choklad (ex. Odense eller vanlig Marabou som ligger runt 55 % kakaohalt) så bör du dubbla mängden gelatin för att få pannacottan att “stanna”. Grovhacka 150 g mörk choklad (70 % kakaohalt). Lägg 1 gelatinblad i blöt i kallt vatten. Hetta upp 3 dl vispgrädde, 2 […]

Baileyspannacotta
Dessert

Baileyspannacotta

Eurovision Song Contest Stockholm 2016! Tarvar bubbel i glasen och en god dessert! Utgångsreceptet kommer från bloggen Hemma hos Andrea. Lägg 1,5 gelatinblad i kallt vatten. Hetta upp 3 dl vispgrädde, 2 msk strösocker, 1 tsk vaniljsocker och 0,75 dl Baileys. Värm till precis under kokpunkten. Dra kastrullen från värmen. Krama ur de blöta gelatinbladen och låt dem sedan smält ner i […]