Kardemummapannacotta med rostad mandelmassa

Kardemummapannacotta med rostad mandelmassa

Semla fast i pannacotta-format. Helt ljuvligt! Enkelt att göra till många dessutom. Receptet nedan ger fyra-sex portioner.

Börja med kardemummapannacottan:

Mortla eller mal 2 tsk kardemummakärnor (inte färdigmald!). Blanda 5 dl vispgrädde, 0,5 dl strösocker, 2 tsk vaniljsocker och den mortlade/malda kardemumman i en kastrull. Låt kardemumma grädden hettas upp. Det ska börja ryka om den, men det ska inte börja koka.

Lägg 2 gelatinblad i blöt i kallt vatten i ca 5 minuter.

Ta den heta kardemummagrädden från spisplattan. Krama ur gelatinbladen och låt dem sedan smälta ner i den heta grädden.

Häll upp pannacotta-smeten i fyra-sex portionsformar. Låt svalna något innan du ställer in dem i kylen. Där kan de gärna stå över natten för att stelna, eller minst 4 h.

Ugnsrostad mandelmassa:

Sätt ugnen på 200 grader. Grovriv 75 g mandelmassa över en ugnsplåt med bakplåtspapper. Dela försiktigt om den klumpar ihop sig. Rosta mandelmassan i mitten av ugnen i ca 5 minuter. Passa noga, det går snabbt från gyllene till bränt. När mandelmassan börjar torka och få färg kan du röra försiktigt med en sked. Men rör inte för tidigt, då finns risk för att mandelmassan klumpar ihop.

Låt mandelmassan svalna helt innan servering. Det går bra att förbereda den rostade mandelmassan dagen innan servering, om så önskas.

Vid servering toppar du helt enkelt pannacottan med den rostade mandelmassan. Om du vill kan du pudra florsocker över, men jag tycker detta blir sött nog.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *