Etikett: lax

Rödbets- och citrongravad lax
Buffé, Fisk, Jul

Rödbets- och citrongravad lax

Såå vacker! Det finns mängder med recept på rödbetsgravad lax, mitt hämtades från ica.se Men deras 1 kg-bit ersattes med ca 250 gram hos mig… Skala och grovriv 1 liten rödbeta. Blanda 1 msk strösocker och 1 msk salt i en plastpåse. Lägg ner rödbetsrivet samt lite finrivet citronskal (ett par drag på en citron […]

Cocktail Party 1960s
Buffé, Plock (antipasti, meze, tapas...)

Cocktail Party 1960s

Jag startade en bokklubb för två år sedan. Läsa/lyssna på bok och avnjuta en måltid med inspiration från boken. Denna gång utspelade sig boken till stor del i brittiska societeten under 1960-talet, därav denna meny. Vilken bok? Sista brevet från din älskade, av Jojo Moyes. Inspirationen till menyn hittades på olika brittiska och amerikanska sajter. […]

Steamed buns with pulled salmon
Bröd (med jäst), Fisk, Macka

Steamed buns with pulled salmon

Ångade bröd med dragen lax. Alltså, det låter bättre på engelska… “Bao” kommer ursprungligen från Kina men har snabbt spridit sig utanför landets gränser. Och vilken tur, det är ju sååå gott! Receptet hittade jag via Facebook på KIT.se. Klicka här för att se instruktionsfilm! Satsen ger 24 bröd, beräkna ca 3 bröd per person. Bröd som går […]

Gräddig lax med soltorkad tomat, vitlök och babyspenat
Fisk

Gräddig lax med soltorkad tomat, vitlök och babyspenat

En smidig vardagsrätt som funkar till ugnsrostade grönsaker/rotfrukter, kokt potatis, pasta eller ris! Receptet hittade jag på den jättefina matbloggen Landleys kök. Jag rekommenderar ett – eller flera – besök på denna blogg. Hacka 1 gul lök och 1 vitlöksklyfta. Skär 6-8 st soltorkade tomater i olja i småbitar.  Smält lite flytande smör i stekpannan och låt gul lök, vitlök och soltorkade tomater mjukna […]

Smörgåstårta med lax, ägg och dill
Smörgåstårta

Smörgåstårta med lax, ägg och dill

En klassisk smörgåstårta med lax, ägg och dill. Sparsmakad garnering – men desto mer smak på insidan 🙂 Denna gav 6 rejäla portioner! Du behöver 3×6 = 18 skivor formfranska. Montering: 6 skivor bröd Fyllning 1 6 skivor bröd, halvera tre bröd och lägg skivorna omlott jämfört med första brödlagret Fyllning 2 6 skivor bröd Topping […]

Laxplanka med parmesanmos och ärtstomp
Fisk, Tillbehör

Laxplanka med parmesanmos och ärtstomp

Saftig laxfilé, kryddsmör med gräslök, potatismos med parmesanost samt ärtor som mosats med citron… Gott? Det vet du! Börja med potatismoset: Skala och koka ca 1 kg mjölig potatis och gör ett ganska fat potatismos med smör, mjölk och riven parmesanost. Krydda med salt och nymalen svartpeppar/vitpeppar. Om du har 2 äggulor så släng gärna i dem oxå, men det är inget måste. Fortsätt med kryddsmöret: Rör samman 100 […]

Fisksoppa med tomat och saffran
Fisk, Soppa

Fisksoppa med tomat och saffran

Mmm, mycket smak fast på kort tid! Sådant gillar vi på vardagarna!  Skala och tärna ca 500 g fast potatis (typ 6 st), tärna eller skiva 1-2 morötter . Finhacka 1 rödlök.  Hetta upp lite neutral olja i botten av en stor gryta. Låt potatis, morötter och rödlök fräsa någon minut i den heta oljan.  Tillsätt sedan 1 burk passerade tomater (vi hade bara […]