Smörgåstårta, eller i detta fall smörgåsbakelse, fylld med bacon och strösslad med rostad lök. Gott? Så klart det var! Detta recept räcker till 4 stadiga portioner. Börja med fyllningen, där allt blandas samman: 2 paket bacon, knaperstekt (spara gärna lite till garnering) 1 dm purjolök (fint strimlad och sköljd) 3 hårdkokta och grovhackade ägg ca […]
Smörgåstårta
Smörgåstårta med kräftstjärtar
Två goda röror mellan Polarbröd – sååå gott så här i augusti! Fyllning 1: 4 hårdkokta ägg 2 dl crème fraiche 1 dl majonnäs pressad citron frusen dill (eller färsk om du vill) salt och nymalen svartpeppar Grovhacka äggen, exempelvis med äggskivaren (skiva, vrid ett kvarts varv och skriva igen). Blanda ihop fyllningen och låt […]
Smörgåstårta med julen som inspiration
Jul är över och det finns fortfarande rester från julbordet i kylskåpet… Jag fick en idé! En smörgåstårta fylld med gravad lax och grönkål. Riktigt gott – men mäktigt! Denna tårta täcker absolut till sex personer, man orkar bara äta en liten bit om man väljer ett grövre bröd… Fyllning med lax: Ca 150 g […]
Smörgåstårta med örtig färskost och räkor
En smörgåstårta för att fira vårens ankomst! Vacker som få, god som få 🙂 Baka gärna ditt eget bröd enligt detta recept. Fyllning 1: 2 hårdkokta ägg, grovhackade. Tips! Dela dem två gånger, på varsitt håll, i äggskäraren => perfekt grovhackade! 1 burk räkor i saltlake, avrunnen (eller motsvarande mängd färska/tinade) 2 dl crème fraiche […]
Bröd till smörgåstårta
Jag kommer aldrig (ja, man ska kanske inte säga aldrig…) köpa bröd fler gånger när jag gör smörgåstårta. Sååå mycket godare med hembakat bröd med mer substans än den köpta formfranskan. Glömde tyvärr ta kort på brödet innan jag fyllde det, jag får komma ihåg det till nästa gång! Jag valde en rund springform (diameter […]
Smörgåstårta med lax, ägg och dill
En klassisk smörgåstårta med lax, ägg och dill. Sparsmakad garnering – men desto mer smak på insidan 🙂 Denna gav 6 rejäla portioner! Du behöver 3×6 = 18 skivor formfranska. Montering: 6 skivor bröd Fyllning 1 6 skivor bröd, halvera tre bröd och lägg skivorna omlott jämfört med första brödlagret Fyllning 2 6 skivor bröd Topping […]
Smörgåsbakelse
Tjusigt att servera smörgåstårta i bakelseformat 🙂 Vill du ha en vegetarisk smörgåsbakelse? Hoppa då över räkorna och välj något gott från växtriket. Börja med att blanda en god äggsallad. Ikväll bytte jag dock ut gräslöken mot dill. Satsen räcker till 3-4 smörgåsbakelser. Fördela äggsalladen på formskuret rostbröd. Toppa med äggsallad, skivad gurka och handpillade räkor. En citronskiva och en dillvippa gör det extra tjusigt!
Äggsallad
En röra som är jättegod på frukostmackan eller som fyllning i utflyktsbaguetten eller smörgåstårtan! Vill du komplettera med något mer animaliskt så passar både skinka och räkor bra till. Hårdkoka 2-3 ägg, beroende på storlek. Låt kallna innan du skalar och grovhackar dem. Tips! Skiva äggen i äggskivaren, vänd sedan det skivade ägget ett kvarts varv och skiva […]
Roliga mackor :)
Vi vuxna skulle äta smörgåstårta, och det är sällan en barnfavorit. Så jag inspirerades av Google-bilder och skapade tre små söta djur 🙂 1. Mus/råtta: halverat hårdkokt ägg, med öron av morot/rädisa/gurka och svans av gräslök. Ögon, nos och morrhår gjorde jag med svart matfärg (finns på ex. Panduro och webbutiker). 2. Igelkott: Tunt skurna köttbullar, gurka som […]