Smörgåstårta blommor

Smörgåstårta med örtig färskost och räkor

En smörgåstårta för att fira vårens ankomst! Vacker som få, god som få 🙂

Baka gärna ditt eget bröd enligt detta recept.

Fyllning 1:

  • 2 hårdkokta ägg, grovhackade. Tips! Dela dem två gånger, på varsitt håll, i äggskäraren => perfekt grovhackade!
  • 1 burk räkor i saltlake, avrunnen (eller motsvarande mängd färska/tinade)
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 msk majonnäs
  • finrivet skal från 0,5 citron
  • 1 liten rödlök, finhackad

Blanda ihop alla ingredienser, smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Bred ut fyllningen över första lagret med bröd.

Fyllning 2:

  • 175-200 g cream cheese (färskost/Philadelphiaost)
  • ca 1 dl färsk persilja
  • 2 msk majonnäs
  • 0,5-1 dl fluffigt vispad grädde (alltså färdigvispad mängd)
  • ev. grön färg (karamell/hushåll/pasta/gel)

Mixa persilja med en klick cream cheese, så det blir en härligt grön massa. Att finhacka persiljan funkar också, men färgen blir mer intensiv vid mixning. Blanda ihop alla ingredienser, justera mängden grädde tills du får bredbar konsistens. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Om du vill förhöja den gröna färgen kan du tillsätta lite färg som vanligtvis används vid bakning 🙂 Bred ut fyllningen över det andra lagret med bröd.

Toppa med det tredje och sista lagret med bröd.

Smörgåstårta fyllning

Täck smörgåstårtan av en blandning av fluffigt vispad vispgrädde och majonnäs. För att täcka denna tårta använde jag ca 2,5 dl vispgrädde totalt (inkl. fyllning 2) och ca 2 msk majonnäs.

Dekorera smörgåstårtan på valfritt sätt. Jag valde ärtskott på sidorna och blommor skapade av gräslök, babyplommontomat och gulbeta.

Smörgåstårtan vinner på att läggas ihop dagen innan den ska avnjutas – men bör dekoreras samma dag för att hålla toppingen fräsch!

Tips! Lägg bitar av smörpapper eller bakplåtspapper under första lagret med bröd. När tårtan är hoplagd och färdigdekorerad rycker du bort pappersbitarna => du slipper kladdig bricka/fat 🙂