Etikett: crème fraiche

Sallad

Krämig salladskål

Jag glömde ta kort på denna krämiga kålsallad, därav lånet av bild på huvudråvaran från Matspar.se. Får fixa en egen bild nästa gång! Salladen påminner om cole slaw och passar perfekt till hamburgare eller grillrätter. Blanda samman den krämiga dressingen: 2 dl crème fraiche (helst 34 % fetthalt) 0,5 dl majonnäs (hemgjord eller köpt) 1 […]

Smörgåstårta blommor
Smörgåstårta

Smörgåstårta med örtig färskost och räkor

En smörgåstårta för att fira vårens ankomst! Vacker som få, god som få 🙂 Baka gärna ditt eget bröd enligt detta recept. Fyllning 1: 2 hårdkokta ägg, grovhackade. Tips! Dela dem två gånger, på varsitt håll, i äggskäraren => perfekt grovhackade! 1 burk räkor i saltlake, avrunnen (eller motsvarande mängd färska/tinade) 2 dl crème fraiche […]

Dip med dillchips
Förrätt

Dip med dillchips

En enkel förrätt, ett tips på Facebook från den f.d. “Mästerkocken” Jennie Walldén. Blanda 1 dl crème fraiche, 1 dl turkisk/grekisk yoghurt och nymalen svartpeppar i botten på en liten skål. Jämna till toppen så den blir slät. Finhacka 1 liten rödlök och lägg löken som ett lager på toppen av den vita cremen. Bred […]

Mixad gräslökssås
Sås & Kryddsmör

Mixad gräslökssås

Mitten av oktober, gräslöken är ännu fin i trädgårdslandet! 🙂 Perfekt att ta tillvara i en grön sås. Mixa 1 litet knippe färsk gräslök tillsammans med ca 2 msk crème fraiche till en ljusgrön sås. Jag använder min mini-matberedare, ett tillbehör till min mixerstav. Lägg över den ljusgröna såsen i en skål och tillsätt resten av din burk crème fraiche á […]

Romsås
Fisk, Sås & Kryddsmör

Romsås

En klassisk romsås till fisk. Mums! Blanda 2 dl crème fraiche (jag använder 34 % fetthalt), 1/2 burk röd rom, 1/2 finhackad rödlök, lite hackad persilja eller dill (fryst går utmärkt) samt salt och nymalensvartpeppar. Låt stå i kylen fram till servering. Såsen blir godast om den får stå ett tag, ex. över natten.

Potatissallad med dragon och selleri
Buffé, Sallad

Potatissallad med dragon och selleri

Maken var sugen på potatissallad och jag på bearnaisesås… Så en kompromiss mellan oss blev potatissallad med dragon 😉 Receptet är en blandning av olika recept vi fann via Google-sökning. Selleri gav verkligen en fin smak till potatissalladen!  Börja med att koka färskpotatis/delikatesspotatis. Beräkna ca 600 g potatis till fyra portioner.  Medan potatisen kokar blandar du […]

Smörgåstårta med lax, ägg och dill
Smörgåstårta

Smörgåstårta med lax, ägg och dill

En klassisk smörgåstårta med lax, ägg och dill. Sparsmakad garnering – men desto mer smak på insidan 🙂 Denna gav 6 rejäla portioner! Du behöver 3×6 = 18 skivor formfranska. Montering: 6 skivor bröd Fyllning 1 6 skivor bröd, halvera tre bröd och lägg skivorna omlott jämfört med första brödlagret Fyllning 2 6 skivor bröd Topping […]

Tarte Flambée
Pizza, Vegetariskt (lakto-ovo)

Tarte Flambée

Tarte Flambée, Frankrikes svar på pizza! Tunn botten med krämig ostfyllning – toppa med valfria tillbehör! Till denna rätt från Alsace avnjutes så klart ett gott vitt vin från regionen. Receptet kommer från Matmagasinet nummer 2/2019, och ger fyra små pizzor (3 portioner som huvudrätt, närmare 8 portioner som förrätt). Börja med degen: Blanda 5 dl vetemjöl, 1/2 […]

Köttfärspaj med krämig osttopping
Köttfärs, Paj (matig)

Köttfärspaj med krämig osttopping

Lite kylskåpsrensning – perfekt att göra en paj! Grundreceptet hittade jag på bloggen vardag.nu    Börja med pajdegen: Enklast är att köra i matberedaren (med kniv). Häll 3 dl vetemjöl  eller 2 dl vetemjöl + 1 dl grahamsmjöl i matberedaren. Skär 100 g kallt smör i mindre bitar och lägg i matberedaren. Kör till en smulig massa. Tillsätt sedan 1-2 msk kallt vatten (eller vodka, jag har hört […]